V některých oblastech mrholilo celou noc. Všude je pod nulou. Všechny silnice jsou sice sjízdné, ale hlavně silnice nižších tříd opravdu se zvýšenou opatrností, protože na některých místech může být ledovka nebo zledovatělá místa,“ řekla Součková. V některých místech se navíc tvoří i mlhy.

Bude u vás ve středu sněžit? Sledujte mraky na radaru ZDE

Od pondělního večera je pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, jež je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Silničáři tam kvůli přehradě s pitnou vodou nesmějí používat chemické látky, a tak tam těžké vozy mívají v kopcích problémy.

Silnice a chodníky kloužou i ve Zlínském kraji

Řidiči by měli jet opatrně zejména na Vsetínsku a na Uherskohradišťsku. Vozovky v regionu jsou většinou holé a vlhké nebo suché, jen silnice nižších tříd na Vsetínsku jsou mokré po chemickém ošetření. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

VIDEO: Jak vyzrát na ledovku a neuklouznout na zledovatělém chodníku? Zkuste „tučňáčí chůzi“:

Video
Video se připravuje ...

Jak neupadnout na ledu: Zkuste chůzi jako tučňáci! Adam Jaroš, Blesk TV

V kraji je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus devíti do minus dvou stupňů Celsia. Odpoledním maximem bude podle meteorologů bod mrazu. Ojediněle by mohlo slabě sněžit. Podobné počasí předpověď očekává i ve čtvrtek a v pátek, kdy se ale přes den mírně oteplí až na plus pět stupňů.

Na Liberecku namrzají mlhy

Místy jsou v Libereckém kraji mlhy, které mohou namrzat. Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři hlavně na vozovkách nižších tříd, vyplývá z informací na dopravním webu Ředitelství silnic a dálnic.

Teploty v noci v Jizerských horách místy klesly pod minus deset stupňů Celsia, ráno bylo v kraji mezi minus pěti až minus osmi stupni Celsia. Na silnicích nižších tříd v západní části Krkonoš je zledovatělá vrstva sněhu, v Jizerských horách jsou na vozovkách zmrazky. Inertně udržované silnice Českolipska jsou ve vyšších polohách zplužené.

Problémy hlásí i Vysočina

Na vedlejších silnicích na Vysočině dnes komplikuje dopravu zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Řidiči tam podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. Hlavní tahy včetně úseku dálnice D1 jsou v kraji většinou holé, vlhké a sjízdné bez omezení.

Ledovka tuto zimu už způsobila spoustu dopravních nehod, podívejte se: