• Vichřice si jenom v Česku vyžádala tři lidské životy. Na Třebíčsku a v Jičíně spadly stromy na ženu a staršího muže, po pádu stromu zemřel i muž z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.
  • Škody na majetku jdou podle pojišťoven do stovek milionů.
  • Hasiči vyjížděli k tisícovkám případů. Bez proudu bylo v neděli odpoledne více než půl milionu domácností. Problémy ještě v pondělí přetrvávaly na některých železničních tratích.
  • Natočili jste řádění vichřice? Videa posílejte na tip@blesk.cz, ta nejlepší uveřejníme.

Video
Video se připravuje ...

Vichřice dala Česku na frak. Takhle ničila republiku Blesk

Vichr ničil Česko, problémy pokračují
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:42
30. 10. 2017

Tímto se s Vámi u online přenosu loučíme, situaci po nedělní větrné smršti budeme sledovat na webu i nadále ve formě článků a videí. Děkujeme za pozornost.

 
18:34
30. 10. 2017

Podle tiskové mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralové byla zejména neděle zatěžkávacím dnem pro celý systém. „Operátoři na tísňových linkách odbavili přes 30 000 hovorů. V nejexponovanější hodiny to bylo přes  5 000 hovorů za hodinu,“ popsala. V terénu podle ní zasahovalo přes deset tisíc profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří vyjeli k 7 309 událostem. V nejtěžších chvílích zasahovali v republice i u 1000 událostí během hodiny.

 
18:29
30. 10. 2017

„Co má říci prezident na to, že asi tak 10 let po orkánu Kyrill nad územím ČR opět řádila vichřice? Nic. Protože vichřice je něco, co není v kompetenci jakéhokoliv politika. Já mohu pouze poděkovat hasičům za jejich skvělou práci a samozřejmě ne jenom hasičům,“ 

uvedl dnes prezident Miloš Zeman v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu k víkendovému vichru, který bičoval Česko.

 
18:23
30. 10. 2017

Ve Zlínském kraji je po nedělní vichřici stále asi 235 domácností bez dodávek elektrické energie. V podvečer to řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Vítr se zklidnil v noci na dnešek, hasiči dnes vyjeli jen k osmi událostem, šlo zejména o odstranění spadlých stromů. Nedá se však vyloučit, že lidé budou ještě další události hlásit, třeba objeví nalomený strom, řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Javoříková. Za celou neděli řešili hasiči 285 událostí.

 
18:15
30. 10. 2017

V Osečku na Nymbursku způsobila nedělní vichřice značné škody v místní sklárně. Silný vítr utrhl a sroloval střechu, výroba však nemusela být přerušena. Původní hrubý odhad škody byl nad tři miliony korun, je ale možné, že konečné číslo bude úplně jiné, řekl dnes majitel Alfonz Kasák.

 


„Srolovala se střecha, byla to rána, jako když praskají trubky. To jsem v životě nezažil,“ uvedl. Trosky střechy podle něj dopadly na příjezdovou cestu k továrně.

 
17:59
30. 10. 2017

Na Děčínsku zůstávají bez proudu tisíce domácností. V Ústeckém kraji stále platí kalamitní stav, který energetici vyhlásili po nedělní vichřici. Někteří by se proudu mohli dočkat ještě dnes večer, jiní budou muset vydržet do úterý.

 

V Ústeckém kraji bylo v neděli na 130 000 domácností bez elektřiny, v pondělí večer to bylo ještě několik tisíc. „V terénu máme všechny lidi. Čety pracují v České Kamenici, Merlborticích a na dalších místech,“ uvedla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

 
17:57
30. 10. 2017

Kvůli nedělnímu silnému větru zůstane v Jihočeském kraji do úterý bez elektřiny přibližně 1000 domácností. Energetici dnes pokračovali v odstraňování poruch, ráno se kvůli tomu neodstával proud k 15.000 odběratelům. Momentálně je nejvíce domácností bez elektřiny na Jindřichohradecku a Českokrumlovsku.  V podvečer to řekl mluvčí distribuční společnosti E.ON Vladimír Vácha.

 
17:27
30. 10. 2017

Německo hlásí už tři oběti nedělní bouře. Celkový počet obětí bouře doprovázené mimořádně silným větrem tak vzrostl v nejvíce zasažených zemích – Německu, Polsku a Česku – na osm. Německá policie totiž dnes ráno oznámila, že svým vážným zraněním podlehl 56letý muž, který byl jedním z lidí na palubě převrženého motorového člunu v rameni Severního moře Peenestrom.

 

Už v neděli podlehla zraněním jeho 48letá kolegyně, zatímco další 48letý muž ze člunu je nadále nezvěstný. Kromě toho se u severomořského zálivu Jadebusen už v noci na neděli utopil 63letý muž, kterého vzedmutá voda překvapila spícího v mikrobusu. Muž utonul, když se před živlem pokoušel utéci.

 
17:06
30. 10. 2017

Nedělní vichřice poničila z majetku Královéhradeckého kraje budovu v Hradci Králové a několik škol. Nejzávažnější je škoda na budově kraje v ulici Na Okrouhlíku. „Vítr tam poničil zateplení budovy v poměrně velkém rozsahu. Škoda zatím nebyla vyčíslena a bude třeba důslednějšího šetření,“ řekl dnes Michal Friček z tiskového oddělení hejtmanství.

 
16:52
30. 10. 2017

Vítr hasiče v Moravskoslezském kraji zaměstnával i dnes, zatím vyjeli sedmdesátkrát. Odstraňovali polámané stromy především z komunikací, občas z drátů elektrického vedení. Od sobotní noci už v souvislosti s počasím zasahovali asi u 570 událostí.

 
16:49
30. 10. 2017

Praha: Areál holešovického Výstaviště je ode dnešního odpoledne opět otevřen veřejnosti. Uzavřen zůstává Průmyslový palác, který v neděli poškodila vichřice. Informovala o tom městská firma Výstaviště Praha, která pro hlavní město areál spravuje. Kvůli poškození paláce musela předčasně skončit mezinárodní výstava Designblok, několik jejích instalací bylo poničeno.

 

Vítr poškodil montovanou halu na místě vyhořelého levého křídla a strhl střechu z historické střední části paláce. Ode dneška se lidem otevřel zbytek areálu s atrakcemi Vodní svět, Plavecký bazén, Lapidárium, restaurace Pražan, Malá sportovní hala a Goja Music Hall.

 
16:41
30. 10. 2017

Nedělní silný vítr polámal v šumavském národním parku podle prvních odhadů 50.000 krychlových metrů dřeva. Lidé by proto neměli vstupovat do lesů. Hrozí tam nebezpečí pádu stromů. Silný vítr zasáhl nejvíce jižní část šumavského národního parku. Řekl tojeho mluvčí Jan Dvořák. Přesnou výši škod teprve pracovníci NP Šumava zjišťují.


„V oblasti Stožce a Nové Pece leží odhadem 20 tisíc metrů krychlových polomů. První odhady lesníků z Kvildska a Borovoladska muví o 10.000 metrech krychlových. Celkově v lesích Správy Národního parku Šumava způsobila vichřice polomy v objemu zhruba 48.000 kubíků,“ řekl Dvořák. Dodal, že odstraňování škod komplikuje i počasí. Na některých místech Šumavy dnes začalo sněžit. „Uvidíme, jak rychle se nám podaří dostat do hůře dostupných lokalit,“ uvedl.

 
16:31
30. 10. 2017

Stále 1300 domácností je v Plzeňském kraji po nedělní vichřici bez elektřiny. Zatímco pro hasiče se dnes situace uklidnila, energetici jsou s plným nasazením celý den v terénu a odstraňují závady. I tak se ale zřejmě dnes nepodaří v kraji odstranit všechny poruchy a obnovit všude dodávku elektřiny, řekla regionální mluvčí ČEZ Michaela Jirovcová.


Kalamitní stav, který energetici v neděli ráno vyhlásili, v kraji stále platí. Na vedení vysokého napětí je stále ještě kolem 20 poruch. Dopoledne bylo bez proudu asi 4000 domácností, nyní je to 1300, z toho je téměř polovina na Domažlicku. Během dne se mohlo stát, že místy byly ještě nové krátkodobé výpadky energie, uvedla Jirovcová. Opravy místy značně komplikuje podmáčený terén, kam se obtížněji dostává těžká technika. Některé domácnosti jsou tak i 30 hodin bez proudu.

 
16:22
30. 10. 2017

Ve zlínské zoologické zahradě spadlo při nedělní vichřici 15 stromů. Poškodily zejména oplocení zahrady a některých expozic. Vítr nezpůsobil žádné ztráty či poranění zvířat, sdělila dnes mluvčí zoo Romana Bujáčková. Zahrada byla v neděli uzavřená, dnes se opět návštěvníkům otevřela.

 

Stromy spadly zejména v dolní části zahrady. „Sledovali jsme předpověď počasí a přijali určitá preventivní opatření. Nebezpečná zvířata zůstala v neděli ve vnitřních ubikacích, ta zbývající jsme zavírali během nedělního dopoledne. Týkalo se to například vzácných jeřábů laločnatých. A právě na jejich voliéru v odpoledních hodinách spadl vzrostlý smrk. Díky všem opatřením však nedošlo k žádnému poranění nebo dokonce k úhynu zvířat,“ uvedl ředitel zahrady Roman Horský.

 
16:11
30. 10. 2017

Zelená brána v Pardubicích, kterou poničil v neděli orkán Herwart, bude až několik týdnů zavřená. Město nechává vyrobit dva hodinové ciferníky, které vichr rozlámal. Oznámil to dnes náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).


„S ohledem na bezpečnost návštěvníků bude brána zavřená. Od října do prosince je otevřená pouze o víkendech,“ řekl náměstek. Dominanta Pardubic není jen jedním z hlavních orientačních bodů ve městě, ale také lidem v centru ukazuje čas, bez toho se tak budou muset nějaký čas obejít, dodal.

 
16:03
30. 10. 2017

Počet škod nahlášených pojišťovnám se neustále zvyšuje. Pojišťovny kvůli tomu posilují týmy techniků i operátorů svých call center. Škody za 15 milionů eviduje Česká podnikatelská pojišťovna. Ta se navíc obává, že rozsah škod by mohl být srovnatelný s orkánem Kyrill, který se Českem prohnal před deseti lety.


Na 1500 pojistných událostí má nahlášeno i Kooperativa, i ta se ale obává toho, že součet škod ještě několikanásobně vzroste. Jiří Cívka ze společnosti AXA potom dodává, že škody nepůsobil jen silný vítr. „Vzhledem k tomu, že vichřice Herwart byla na řadě míst doprovázena vydatným deštěm, nejsou výjimkou ani zatopené sklepy. Samostatnou kapitolou pak budou škody na automobilech, které poškodily polámané stromy,“ dodává Cívka.

 
15:51
30. 10. 2017

Na jihu Moravy je bez dodávek elektrické energie po víkendovém vichru aktuálně ještě 4870 odběrných míst. Oproti ranní situaci tak počet míst bez proudu klesl na třetinu. Nejvíce problémů zůstává na Blanensku, energetici evidují 1317 případů. Potíže jsou ve značném množství i na Brněnsku. Jde například o Javůrek, Šmelcovnu, Útěchov, Soběšice. Tam jde ale o části míst, ne o celé čtvrti.

 
15:23
30. 10. 2017

V Jihomoravském kraji vyjížděli v pondělí hasiči kvůli silnému větru skoro 90krát. Podle jejich mluvčího Jaroslava Mikošky po náročné neděli následovala poměrně klidná noc, kdy hasiči řešili kvůli větru jen několik případů. „Ráno se ale situace změnila a do terénu vyjíždějí jednotky v celém kraji. Ke 14:00 evidujeme 86 událostí. Většinou jde o popadané stromy. V několika případech musíme také řešit poškozené krytiny střech, které ohrožují okolí,“ uvedl mluvčí.

 
15:18
30. 10. 2017

Po vichřici, která se Českem prohnala v neděli, dnes ve 14:00 stále nejezdily vlaky na 12 tratích. Většina z nich by měla být opět zprovozněna během odpoledne či podvečera. Výjimkou je úsek z Veselí nad Lužnicí do Jihlavy, kde nebudou kvůli velkému množství popadaných stromů vlaky jezdit ani v úterý. Řekla to mluvčí drah Radka Pistoriusová.

 
15:04
30. 10. 2017

Dozvuky má vichřice i v Praze. V Otakarově ulici se k zemi poroučelo lešení.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
15:02
30. 10. 2017

Pojišťovny pokračují ve sčítání škod. Ty od rána rychle přibývají. Česká pojišťovna již má nahlášené škody za 100 milionů. „Počet škod bude samozřejmě narůstat s tím, jak se lidé postupně vzpamatovávají, začínají sčítat škody a kontaktovat pojišťovnu. Dnes evidujeme desetinásobný nárůst hovorů na zákaznickou linku,“ řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

 

Škody za 90 milionů korun eviduje i Kooperativa. V Allianz zatím vědí o 2500 pojistných událostech, za které pojišťovna podle jejího mluvčího Václava Bálka vyplatí stovky milionů korun. Pojišťovna Generali má zatím nahlášené škody za 15 milionů korun. Pojistné události v řádu milionů korun očekává i AXA.

 
14:52
30. 10. 2017

Královehradecký kraj: Hradecké technické služby a správce městských lesů kvůli riziku pádu poškozených stromů nedoporučují lidem vstup do lesů. Vichřice tam v neděli poničila tisíce metrů krychlových dřeva. Silný vítr vyvrátil nebo poničil také desítky stromů přímo ve městě. Stromy hrozí pádem i na hradeckých hřbitovech, město ale uzavřelo pouze jejich nejohroženější části.

 
14:45
30. 10. 2017

Ústecký Kraj: Město Most chce vědět, co bude s pravoslavným kostelem, který se zřítil v neděli při vichřici. Zborcená dřevěná stavba je uprostřed oploceného areálu a nikoho neohrožuje. Zatímco v jiných částech města se pracuje na odstraňování škod a třeba cesty v městských lesích jsou nepřístupné, trosky kostela zůstávají ležet na zemi.


„Dnes budeme hovořit se zástupci pravoslavné církve. Co bude s kostelem dál, to v tuto chvíli ještě nedokážeme říci,“ uvedl mostecký primátor Jan Paparega.

 
14:36
30. 10. 2017

Středočeský kraj: Hasiči ve Středočeském kraji v pondělí vyjížděli už 140krát, což je čtyřnásobek denního průměru, řekl po 14:00 mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Odpoledne byly ještě tisíce domácností bez proudu. „Chtěli bychom vyřešit poruchy vysokého napětí během dnešního dne,“ řekla mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Energetici v regionu řeší pět desítek poruch vysokého napětí.

 
14:31
30. 10. 2017

Vysočina: Podle Vladimíra Váchy, mluvčího společnosti E.ON, která v Kraji Vysočina zásobuje elektřinou okresy Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou, bylo v této části kraje kolem 14:00 bez dodávek elektrické energie kolem 12.000 odběratelů. „Nejkomplikovanější situace je na Žďársku. Některé lokality zůstanou bez elektřiny pravděpodobně do úterý,“ řekl Vácha.

 
14:24
30. 10. 2017

Liberecký kraj dnes kvůli kalamitě zrušil příjem žádostí o kotlíkové dotace. Příjem žádostí měl být spuštěn od 16:00, po předchozích zkušenostech je už mohou lidé podávat jen elektronicky. Po nedělní větrné smršti ale na řadě míst nejde elektřina ani sítě a hrozilo by, že někteří by kvůli výpadku žádost nemohli na krajský úřad zaslat. O novém termínu by mělo v úterý rozhodnout krajské zastupitelstvo, řekl hejtman Martin Půta (STAN).

 
14:21
30. 10. 2017

Vysočina: Některé lesní podniky na Vysočině podle dnešních prvních prohlídek odhadují rozsah polomů ve svých lesích po nedělní bouři s extrémně silným větrem na úrovni poloviny nebo i celé své roční těžby. Snaží se uvolnit hlavní cesty. Mnoho stromů je ale nebezpečně nakloněných, veřejnost by do lesů neměla vstupovat. Podle lesníků bude mít tato kalamita na lesní hospodářství asi větší dopad než škody po orgánu Kyrill před deseti lety, protože trh se dřevem už je zahlcen kvůli kůrovcové kalamitě.

 
14:10
30. 10. 2017

Liberecký kraj: Lanovka na Sněžku stála kvůli silnému větru už od pátku. Do plného provozu se znovu dostane až 9. prosince. V pondělí na ní totiž začala odstávka na běžnou údržbu. „Žádné škody na lanovce hlášené nemám. Když lanovka nejezdí, kabinky jsou staženy pod střechu,“ dodal náčelník lanovky Jiří Martinec.

 

Během průběhu údržby se lidé lanovkou svezou pouze o víkendech a během státního svátku 17. listopadu.

 
13:57
30. 10. 2017

Liberecký kraj: Nedělní vichřice zřejmě urychlí v Liberci přípravu rekonstrukce sedmipodlažní budovy Uranu, kde má sídlo městská policie a některá oddělení magistrátu. Silný vítr poškodil plášť budovy a vysklil okno jedné kanceláře. Informovala o tom dnes mluvčí radnice Jana Kodymová.

 
13:49
30. 10. 2017

V národním parku České Švýcarsko jsou pro turisty uzavřené některé cesty. Správa parku odhaduje, že při nedělní vichřici spadlo zhruba 6000 stromů, vstup do oblasti nedoporučuje. Odstraňování polámaných stromů z hlavních cest potrvá nejméně týden.

 
13:43
30. 10. 2017

Aktuálně zůstává bez dodávek elektrické energie ještě 80 tisíc odběratelů společnosti ČEZ. Ráno evidovala firma 120 tisíc míst bez proudu.

 
13:36
30. 10. 2017

Královéhradecký kraj: Hasiči v Královéhradeckém kraji vyjížděli kvůli vichřici v neděli a dnes dopoledne k asi 470 událostem, což bylo na úrovni 465 zásahů při orkánu Kyrill v lednu 2007. Nejčastěji likvidovali popadané stromy na silnice, železniční tratě, auta a domy. V neděli dopoledne vichřicí zlomený strom v Jičíně zabil třiaosmdesátiletého muže.

 
13:28
30. 10. 2017

Nedělní vichřice poničila v lesích státního podniku Lesy ČR (LČR) podle prvních odhadů asi jeden milion metrů krychlových dřeva. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. Kalamitní dříví by chtěl podnik zpracovat do jara 2018. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

 
13:24
30. 10. 2017

Olomoucký kraj: Nedělní silný vítr způsobil další škody v lesích na Olomoucku, které v minulých letech značně poničil kůrovec i předchozí větrné kalamity. Vichřice poškodila hlavně lesy v kopcích nad Olomoucí, uvedl dnes ředitel Lesů města Olomouce David Janásek.

Vedení Lesů města Olomouce podle Janáska zatím nemá škody přesně zmapované, protože přístupové cesty do lesů po nedělní vichřici zablokovaly popadané stromy.

 
13:20
30. 10. 2017

Ústecký kraj: V Ústí nad Labem dnes pokračuje likvidace škod po nedělní vichřici. Stromy padaly na zahrady u mateřských škol, poškozena je střecha muzea nebo střecha pavilonu gepardů v zoologické zahradě. Řekla to mluvčí magistrátu Romana Macová.

 
13:15
30. 10. 2017

Z paneláku v Chodově na Sokolovsku vítr serval střechu:

 
13:10
30. 10. 2017

Plzeňský kraj: Vichřice, která se v neděli prohnala Českem a způsobila rozsáhlé škody, komplikovala práci i záchranné službě v Plzeňském kraji. Posádky sanitek musely na několika místech žádat hasiče o uvolnění silnice při cestě za pacientem. Bez proudu se na hodiny ocitlo několik výjezdových stanovišť záchranářů na Klatovsku a na Tachovsku.

 
13:04
30. 10. 2017

„Muž utrpěl vážná mnohočetná poranění, byl přímo ohrožen na životě,“ popsala smrt třetí oběti mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. Záchranná služba muže po nezbytném ošetření na místě, připojení na umělou plicní ventilaci a dalších nezbytných úkonech přepravila letecky do liberecké nemocnice. Tam ale muž zemřel.

Neštěstí se podle mluvčí mladoboleslavské policie Lucie Novákové stalo v neděli v Papírenské ulici okolo 14:30. Osmapadesátiletý muž místem procházel. „Šetřením na místě nebylo zjištěno cizí zavinění,“ uvedla mluvčí.

 
12:56
30. 10. 2017

Ministerstvo zemědělství prodloužilo kvůli výpadkům elektřiny způsobeným vichřicí o dva dny příjem žádostí o dotaci v rozvojovém programu. Přerozděluje v něm více než tři miliardy korun, zájemci můžou elektronicky posílat žádosti do 1. listopadu do 13 hodin, původní termín byl dnes.

 
12:48
30. 10. 2017

Praha: Nedělní vichřice kácela stromy na pražských hřbitovech. Nejvíce se podepsal na největším pohřebišti Olšanských hřbitovech, kde spadlo kolem 40 stromů. Na všech pražských hřbitovech popadalo 70 až 80 stromů. V neděli byly hřbitovy z bezpečnostních důvodů zavřené. Dnes už jsou otevřené, ale přístup je částečně omezený.

 
12:40
30. 10. 2017

Praha: Kvůli následkům nedělní vichřice zůstaly uzavřeny Královská zahrada a Jelení příkop v areálu Pražského hradu. Uzavírka je naplánována i na úterý. Pracovníci Hradu odstraňují popadané stromy a větve. Sdělili to mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek a prezidenta Jiří Ovčáček.

 
12:33
30. 10. 2017

Kvůli nedělní vichřici mají na některých místech výpadky mobilní sítě. Problémy spojené primárně přerušením dodávek elektřiny postihly stovky vysílačů, jejichž činnost operátoři postupně obnovují. Vyplývá to z dnešních informací firem.

„Tam, kde to bylo možné, jsme dovezli dieselové agregáty, dodavatelé postupně obnovují dodávky energie. Naši technici objíždějí postižené lokality a odstraňují případné závady na vysílačích. Zatím však není možné odhadnout, kdy dojde k úplnému obnovení provozu,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

 
12:31
30. 10. 2017

Muž z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku zemřel na následky zranění, která mu v neděli způsobil pád stromu, který zřejmě způsobil silný vítr.

 
12:22
30. 10. 2017

Karlovarský kraj: Silný vítr, který v neděli zasáhl i Karlovarský kraj, napáchal vážné škody v řádech milionů korun. Snímky zachycují následky vichřice ve skiareálu v horské Bublavě, kde polámané stromy popadaly na lanovku u jedné ze sjezdovek.

 
12:13
30. 10. 2017

Plzeňská Zoo hlásí, že všechny škody již odstranila a její areál je návštěvníkům přístupný. 

 
12:04
30. 10. 2017

Společnost ČEZ eviduje na Havlíčkobrodsku 27 poruch na vedení vysokého napětí. Nejpostiženější je okolí Havlíčkova Brodu a Přibyslavsko. Bez energie jsou tam stovky odběratelů. Většina poruch by měla být odstraněna během dneška.

 
11:57
30. 10. 2017

Praha: Silný vítr o víkendu napáchal v hlavním městě největší škody v Kunratickém lese. Zástupci Lesů hlavního města (LHM) dosud zaznamenali 300 metrů krychlových polomů a vývratů. Uvedla to mluvčí příspěvkové organizace Petra Fišerová. Zaměstnanci lesů jsou stále v terénu a kontrolují porosty. LHM nadále vyzívají obyvatele, aby v lesích dbali zvýšené opatrnosti.

 
11:50
30. 10. 2017

Vichr odnesl střechu z výjezdové základny záchranářů v plzeňské Sušici, plechy poškodily okna a fasádu nedalekého obchodu:

 
11:42
30. 10. 2017

Škody už začíná sčítat i energetická společnost ČEZ. Podle jejího prvního odhadu jsou v řádu desítek milionů korun. Uvedl to dnes mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle něj to byla pro firmu čtvrtá nejhorší větrná kalamita, v neděli odpoledne bylo bez proudu více než půl milionu odběratelů. Kromě elektrického vedení způsobil silný vítr škody také na železničních tratích. Jejich výši sečte Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) během týdne.

 
11:37
30. 10. 2017

Pardubický kraj: Vichr poškodil v Luži na Chrudimsku i park a aboretu u Hamzory odborné léčebny pro děti a dospělé. Vyvrátil či zlomil osm vzrostlých stromů. Areál je navíc posetý stovkami popadaných silných větví. „Je velké štěstí, že se vše odehrálo bez zranění a škod na majetku. I tak se odhadovaná výše ztráty nebo poškození stromů vyšplhala na milion korun,“ sdělila Jana Zavřelová z léčebny.

 
11:32
30. 10. 2017

Pojišťovny mají po nedělní vichřici nahlášeny tisíce škod za mnoho desítek milionů korun. Nejčastěji jde o poškozené střechy, škody následkem pádu stromu, ale i vytopené sklepy. Vyplývá to z vyjádření největších pojišťoven. Nahlášené škody budou podle nich rychle přibývat.

Česká pojišťovna měla k dnešní desáté hodině nahlášeno téměř 2000 škod za celkem 50 milionů korun. Kooperativě již v průběhu neděle klienti na infolinku nahlásili první stovky škod. Nyní registruje téměř 700 škod. Likvidátoři AXA očekávají stovky škod v řádech milionů korun. Mezi prvními nahlášenými škodami převládají poškozené střechy a rozbitá okna. 

 
11:25
30. 10. 2017

Nedělní vichr sfoukl dřevěný pravoslavný Chrám Svatého Valentina v Mostě. Byl vysvěcený před šesti lety a tesaři ho sestavili bez jediného hřebíku.

 
11:20
30. 10. 2017

Tisíce polámaných stromů a stovky poškozených budov má v Polsku podle zpravodajské televize TVN 24 na svědomí víkendové řádění vichřice, která si v zemi vyžádala dva mrtvé a 16 zraněných. Hasiči museli vyjet k 7900 zásahům. Na západě Slovenska hasiči zasahovali ve stovkách případů a vítr má zemi trápit i dnes, zejména v Tatrách. Na Ukrajině se skoro čtyři stovky obcí v noci na dnešek ocitly bez elektřiny vinou vichru a mokrého sněhu.

 
11:14
30. 10. 2017

Liberecký kraj: Při nedělním silném větru bylo poškozeno kolem 50 tisíc kubíků dřeva v lesích, které v Libereckém kraji spravují Lesy ČR. Zatím jde jen o hrubý odhad, do všech lokalit se revírníci ještě nedostali. Uvedl to dnes řekl krajský ředitel státní firmy Ludvík Řičář. Škody ve státních lesích se zatím jeví nižší než před deseti lety při řádění orkánu Kyrill.

„Asi největší koncentrace, kterou jsme zatím zjistili, je na severu Frýdlantska. To znamená od Frýdlantu směrem na Višňovou, Černousy. Tam to jsou tisíce kubíků,“ uvedl Řičář.

 

 
11:07
30. 10. 2017

Nedělní bouře Herwart byla nejničivější větrnou epizodou v Česku od orkánu Kyrill v roce 2007. Nejsilnější poryvy větru (182 km/h) hlásí Luční bouda.

 
11:01
30. 10. 2017

Karlovarský kraj: V Karlovarském kraji lidé stále pociťují následky nedělní vichřice. Některé silnice i železnice jsou kvůli spadaným stromům stále neprůjezdné, na silnicích v horách navíc sjízdnost komplikuje rozbředlý sníh. V řadě obcí se stále nepodařilo obnovit dodávky elektrické energie.

Provoz byl ráno obnoven mezi Božím Darem a Klínovcem, uzavřeny jsou stále nejméně čtyři silnice v Krušných Horách v okolí Horní Blatné, Nových Hamrů, Potůčků a Rýžovny. Vítr na Božím Daru byl opravdu intenzivní:

 
10:56
30. 10. 2017

Nedělní silný vítr polámal v šumavském národním parku desítky tisíc krychlových metrů dřeva. Lidé by proto neměli vstupovat do lesů. Hrozí tam nebezpečí pádu stromů. Silný vítr zasáhl nejvíce jižní část šumavského národního parku. Přesnou výši škod teprve pracovníci NP Šumava zjišťují.

Jedná se o druhou kalamitu v šumavském národním parku v letošním roce. Koncem srpna silný vítr polámal přibližně 130 tisíc kubických metrů dřeva. V průměru představuje kubický metr jeden strom. Šumavu také zasypal sníh. Jak to vypadá na Kvildě, se pochlubil starosta Václav Vostradovský:

 
10:46
30. 10. 2017

Praha: Pražská zoologická zahrada dnes zůstala kvůli nedělní vichřici zavřená. Pracovníci odklízejí popadané stromy a větve, aby mohl být areál od úterka zase otevřený pro návštěvníky. Největší škodu vítr způsobil na seníku, na kterém poničil střechu. 

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek na svém Facebooku vyzval lidi, jestli mají po vichřici popadané větve ovocných stromů, buku a buku, ať je odvezou do Zoo. Zvířata si na nich ráda pochutnají. 

 
10:35
30. 10. 2017

„Vichřice řádila také v Boskovicích na Blanensku, radnice sčítá škody. Mimo jiné ze tří čtvrtin je zničena střecha na budově zámeckého skleníku, voda se dostala až do sálu. Hasiči střechu provizorně zakryli,“ popsal aktuální situaci na jihu Moravy zpravodaj Blesku Zdeněk Matyáš. 

 
10:18
30. 10. 2017

Aktuální stav na železnici můžete sledovat na twitterovém profilu Českých drah.

 
10:14
30. 10. 2017

Olomoucký kraj: Stovky domácností zůstávají v Olomouckém kraji po nedělní vichřici bez dodávky elektrického proudu. Zbývající závady na rozvodné síti, které způsobil silný vítr, by měly být odstraněny během dneška, řekl dnes ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

 
10:07
30. 10. 2017

Moravskoslezský kraj: Víc než 500 výjezdů spojených s větrem a odstraňováním způsobených škod měli od sobotní půlnoci do dnešního rána hasiči v Moravskoslezském kraji. Většinou odstraňovali spadlé větve či vyvrácené stromy. Vítr nikoho nezranil ani nezpůsobil větší škody.

 
10:02
30. 10. 2017

Česko v posledních letech zasáhly orkány Kyrill, Emma nebo Xaver. Kyrill si v tuzemsku vyžádal čtyři lidské životy, Emma jeden. Připomeňme si, jaké škody Kyrill zanechal:

 
9:55
30. 10. 2017

Na trati mezi Chebem a Plzní se rozjela železniční doprava. Tento tah zůstával ráno jako jeden z posledních hlavních, kde doprava ještě nefungovala. Vlaky nicméně stále nejezdí na Brněnsku mezi Sokolnicemi a Křenovicemi, ani mezi Tišnovem a Nedvědicí. Místo vlaků jezdí náhradní autobusová doprava.

 
9:50
30. 10. 2017

Zlínský kraj: Vítr se v noci na dnešek ve Zlínském kraji zklidnil. Hasiči vyjeli jen k osmi událostem, šlo zejména o odstranění spadlých stromů. Nedá se však vyloučit, že lidé budou ještě další události hlásit, třeba objeví nalomený strom. Za celou neděli řešili hasiči 285 událostí.

Situace se v neděli začala zklidňovat již v podvečer, přes den však byli hasiči v plném nasazení, v terénu byli i dobrovolní hasiči. Zaměstnaly je kromě spadených stromů i uvolněné či stržené střechy, vyjížděli také k elektrickému vedení, které vítr strhnul.

 
9:41
30. 10. 2017

Takto dopadla po nedělním běsnění větru pražská Stromovka:

 
9:35
30. 10. 2017

Pardubický kraj: Hasiči, energetici, obce i soukromí vlastníci pokračují v odstraňování následků silného větru, který o víkendu zasáhl Pardubický kraj. Bez energie jsou stále stovky domácností na východě Čech. Lokálně přetrvávají omezení v železniční dopravě. Hasiči zasahovali například ve Vápenném Podole, Kunčí a Hlinsku na Chrudimsku nebo v části Pardubic Rosice.

V Chrudimi je od neděle uzavřená Poděbradova ulice. Vítr tam strhnul plechy ze střechy bývalé sladovny. Kvůli uzávěře se ve městě tvoří dlouhé kolony aut.

 
9:25
30. 10. 2017

Německo hlásí už tři oběti nedělní bouře. Celkový počet obětí bouře doprovázené mimořádně silným větrem tak vzrostl v nejvíce zasažených zemích - Německu, Polsku a Česku - na sedm. Železniční doprava v Německu po nedělní vichřici postupně obnovuje provoz. Na trati mezi Hamburkem a Berlínem však mají první vlaky opět vyjet až dnes kolem 14:00 SEČ. Cestující navíc musí počítat s dalšími výpadky, upozornila společnost Deutsche Bahn. Bouře komplikovala situaci u Hamburka i lodní dopravě.

 
9:16
30. 10. 2017

Jihomoravský kraj: Na jihu Moravy je bez dodávek elektrické energie po víkendovém vichru 15 900 odběrných míst. Je zhruba o polovinu méně než v neděli odpoledne. Montéři jsou v terénu, přednostně opravují přísun energie například pro školy a školky. Nejhorší je situace na Blanensku, kde se počet poruch oproti neděli zvýšil na 7400. Jihomoravští hasiči měli v neděli kvůli větru rekordní počet zásahů, jednotky se ani nevracely na základny a jezdily z místa na místo.

 
9:11
30. 10. 2017

Nedělní vichřice poničila v Krkonoších tisíce metrů krychlových dřeva. „Škody jsou větší s ohledem na podmáčenou půdu po vydatných deštích,“ uvedl dnes pro ČTK mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný. Rychlost větru na Sněžce dosahovala v neděli rychlosti až 180 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. Vyvrácené či zlomené stromy zatarasily některé lesní cesty. Správa parku již v neděli začala s uvolňováním cest.

 
9:01
30. 10. 2017

Jihočeský kraj: Energetici pokračují v odstraňování poruch dodávek elektřiny, které v Jihočeském kraji způsobil v neděli extrémně silný vítr. Kvůli tomu zůstává bez proudu stále přibližně 16 tisíc domácností. Energetici dnes zahájili práce po 6:00, ale není jisté, zda se během dne podaří všechny poruchy zlikvidovat.

 
8:50
30. 10. 2017

Ústecký kraj: V Ústeckém kraji zůstávají po vichřici bez proudu tisíce domácnosti na Děčínsku. Uvedla to severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Hasiči vyjížděli ještě dnes k nalomeným stromům, všechny cesty jsou už na severu Čech sjízdné.

V Ústeckém kraji bylo v neděli na 130 tisíc domácností bez elektřiny, teď je to několik tisíc. „Evidujeme ještě 50 poruch na vysokém napětí, které postupně opravujeme. Díky příznivému počasí se nám snad většinu podaří opravit ještě dopoledne,“ uvedla Holingerová.

 
8:23
30. 10. 2017

Vichřice potrápila i řádové sestry v Praze. Střechu komína se jim před živlem ale podařilo udržet, informovala sestra Angelika Ivana Pintířová na svém Facebooku.

 
8:22
30. 10. 2017

Středočeský kraj: Situace ve Středočeském kraji se po nedělní vichřici zklidnila, v neděli hasiči evidovali kolem kolem 1000 zásahů, dnes ráno jich mají přes deset, řekl dnes ráno mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Některé domácnosti na Benešovsku, Kladensku, Rakovnicku i dalších středočeských okresech byly kolem 7:00 ještě bez proudu.

 
8:19
30. 10. 2017

Vysočina: Hasiči na Vysočině měli v noci na 200 výjezdů kvůli počasí. Hlavně odstraňovali spadlé stromy a dnes ráno v tom pokračují. Spadlé stromy leží i na kolejích a blokují dopravu. V kraji zůstává kolem 20 tisíc domácností bez dodávek elektřiny. Dopravu na silnici I/38 u Stonařova na Jihlavsku komplikovala ledovka.

 
8:15
30. 10. 2017

Liberecký kraj: Do půlnoci přibylo ještě několik spadlých stromů. Některé silnice hlavně v horských oblastech zůstávají neprůjezdné. Řeky se vrátily do normálu, s výjimkou Jizery v Železném Brodě. Bez proudu zůstávají už druhý den tisíce domácností hlavně na Českolipsku.

 
7:31
30. 10. 2017

Plzeňský kraj: Hasiči měli v noci a ráno klid. Bez proudu zůstávají stovky domácností. Podle regionální mluvčí ČEZ Michaely Jirovcové byla nedělní vichřice svoji intenzitou druhá největší po orkánu Kyrill, který se regionem prohnal v lednu 2007. „Škody po včerejší vichřici budou vyčíslené do konce týdne,“ uvedla. Jednat se bude o miliony korun.

 
7:28
30. 10. 2017

Bez proudu je stále 120 tisíc domácností, které odebírají elektřinu od ČEZ. Kalamitní stav trvá ve všech osmi krajích, firma předpokládá jeho rušení během dneška. Nejvíce poruch čeká na opravu stále na Děčínsku, Havlíčkobrodsku, Českolipsku, Benešovsku, Jičínsku a Chrudimsku.

 
6:56
30. 10. 2017

Kromě dvou obětí v Česku zabíjel silný vítr i v Německu a Polsku. Celkem zemřelo 6 lidí.

 
6:53
30. 10. 2017

Podle webu energetické společnosti ČEZ nadále trvá kalamitní stav ve 43 okresech, kde firma elektřinu distribuuje. Na území, které obhospodařuje společnost E.ON, je nejvážnější situace v okresech Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Pelhřimov a Žďár nad Sázavou.

 
6:49
30. 10. 2017

Problémy na regionálních tratích se týkají většinou horských a podhorských oblastí Libereckého kraje a Krušných hor, ale také jižních Čech a Vysočiny. Větší množství stromů je popadaných na trati mezi Libercem a Českou Lípou. Vlaky by tudy měly opět jezdit po 13:00.

 
6:45
30. 10. 2017

Po nedělním vichru dnes ráno vlaky stále nejezdí na hlavním tahu mezi Chebem a Plzní a na 20 regionálních tratích. Provoz se obnoví ráno či dopoledne. „Po páté hodině ráno je provoz přerušen na více než 20 úsecích, většinou se přepokládá obnovení provozu během ranních nebo dopoledních hodin, výjimkou jsou některé úseky s elektrickou trakcí nebo tam, kde je větší poškození nebo větší množství stromů,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.