Večer bude od západu docházet k dalšímu přibývání, tentokrát vysoké oblačnosti s přeháňkami a bouřkami, které budou ojediněle silné tj. doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě až 40 mm a nárazy větru o rychlosti kolem 70 km/h. Nejvyšší odpolední teploty budou opět vysoké – v maximech mezi 27 až 31 °C. Teplo bude také v horských oblastech, kde očekáváme teploty kolem 20 °C. Naši pocitovou teplotu bude zvyšovat vysoká vlhkost vzduchu až o 6 °C.

Hrozí kolaps z tepla

Dusno, tropické teploty, bouřky a mírný pokles tlaku vzduchu opět přinesou zvýšenou zátěž počasím. Špatně se budou cítit starší generace lidí, astmatici, kardiaci a těhotné ženy. Přechod studené fronty může vyvolat i předčasný porod. Při nedostatečném příjmu nealkoholických neslazených tekutin a zvýšené fyzické námaze hrozí kolaps z tepla.

Opatrně se zmrzlinou – pokud ji budete konzumovat ve velkém, hrozí angína. Klimatizaci nastavte na hodnoty maximálně o 5 °C nižší, než jsou venkovní teploty, jinak budou přechody z klimatizovaných prostorů pro vaše tělo zátěžové.   

Naše pracovní výkonnost bude klesat se zvyšující se teplotou vzduchu. Neodkladnou práci si tak naplánujte hned na počátek dne. Také sportovní aktivity směřujte do chladnějšího rána – ideální bude počasí na procházku nebo cyklistiku. Do přírody ale jedině s repelentem. S autem do myčky ne, od úterý očekáváme více srážek.

V tomto týdnu očekáváme, že se nad naším územím bude od pondělního večera vlnit studená fronta, po dlouhých třiceti dnech. Na frontě se budou opět tvořit místy silné bouřky, tj. doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě až 40 mm a zesílením větru v nárazech na 70 km/h.

Při sobotní bouři se utopila jedna žena při hledání kešky v Motolském potoce. Po jejím parťákovi hasiči stále pátrají. Více v galerii:

Fotogalerie
25 fotografií