Výstrahu před bouřkami vydai meteorologové pro dnešní den již ve středu. Nyní pracovníci ústavu doplnili, že bouřky hrozí také v pátek od 11:00 do 21:00 v Pardubickém, Královéhradeckém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

Bouřky mohou přinést kroupy i přívalové deště s krátkodobým objemem srážek kolem 30 milimetrů, tedy 30 litrů na metr čtvereční. Objevit se mohou také přechodné nárazy větru.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Lidé by si tak měli podle ČHMÚ dát pozor na možné zatopení níže položených míst, pády stromů a větví nebo blesky. Nadále platí až do dnešního večera výstraha pro celé Česko před vysokými teplotami, které se mohou dostat až na 34 stupňů. Do pátečních 18:00 je také v platnosti výstraha před nebezpečím vzniku požárů pro celou republiku.

Předpověď Honsové: Dnes až 33°C

Během čtvrtečního dne k nám bude proudit teplý a vlhký vzduch od jihu, takže se budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat hodně vysoko – mezi 29 až 33 °C. Máme před sebou s největší pravděpodobností poslední tropický den letošních prázdnin. Zpočátku dne bude jasno nebo polojasno, odpoledne bude docházet k přibývání kupovité oblačnosti až na oblačno a místy se budou tvořit přeháňky nebo bouřky.

Naši pocitovou teplotu bude navíc zvyšovat relativní vlhkost vzduchu. Bouřky mohou být ojediněle doprovázené srážkovými úhrny kolem 20 mm a zesílením větru v nárazech na rychlost 70 km/h. Jinak bude vítr vát pouze slabý jižní o rychlosti do 15 km/h. Tropické teploty budou opět snižovat index kondice na minimum – opatrní na svoje zdraví musí být zejména kardiaci, astmatici, starší generace a těhotné ženy.

Odpolední bouřky mohou způsobit psychické potíže u labilních jedinců. Tlak vzduchu bude klesat, což pocítí meteosenzitivní lidé a také ti, kteří mají nízký krevní tlak. Počasí tak může přinést stres nebo dokonce kolaps. Rozhodně mu přizpůsobte denní aktivity – pravidelně pijte a odpočívejte. Na přímé sluneční záření se nevydávejte mezi 11 až 15 hodinou, děti držte v chládku raději po celý den. Ozonu nad střední Evropou je i nadále výrazně podprůměrné množství a hrozí spálení pokožky bez opalovacího krému už po 20 minutách. Nasaďte sluneční brýle, ať se ochráníte před zánětem spojivek. A na hlavu pokrývku proti úpalu.

Index pracovní výkonnosti bude na nízkých hodnotách – co můžete, to přesuňte na pátek. Rozhodně neplánujte ani dlouhé cesty autem – naše koncentrace bude hodně snížena. Večer už nezalévejte – v pátek bude na většině území pršet a srážkové úhrny se zastaví mezi 5 až 10 mm, v bouřkách mezi 20 až 40 mm.