„Po dlouhém teplém a suchém období dojde už během prvního předpovědního týdne v Evropě k výrazné změně v cirkulačních poměrech,“ předpokládají meteorologové. V Česku se změna projeví přechodem z dosavadních vysoce nadprůměrných teplot k hodnotám, které jsou pro přelom října a listopadu typičtější.

„Ve druhé polovině předpovědního období budou teploty nadále klesat, ale předpokládáme, že zůstanou v intervalu normálních hodnot,“ uvádí ČHMÚ.

Zejména pro příští týden meteorologové předpovídají více deště, než bylo obvyklé v posledních týdnech. V dalších třech týdnech se bude množství srážek pohybovat kolem průměru.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 22. října do 18. listopadu je 5,2 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1965, kdy průměr činil dva stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 8,2 stupně meteorologové zaznamenali před pěti lety.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Babí léto definitivně končí, vytáhněte deštníky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený