V Česku se budou odpoledne vyskytovat dešťové srážky, které budou v severních a východních částech Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku namrzat a vytvářet ledovku. Zejména na pomezí Čech a Moravy se bude ledovka vytvářet nejdéle, takže její tloušťka zde pravděpodobně místy překročí sedm milimetrů.

Vysoký stupeň nebezpečí má výstraha vyhlášená například ve Zlínském kraji, na Jihlavsku, Jindřichohradecku, Znojemsku a v dalších okresech. Nízký stupeň nebezpečí se pak týká například Libereckého, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Žádná z výstrah není vyhlášena pouze v krajích Plzeňském, Karlovarském a v Praze. Kompletní přehled je k dispozici na webu ČHMÚ.

V místech, kde bude ledovka nejčetnější, hrozí vysoké nebezpečí úrazů a nehod. "Doporučujeme pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem. Při nutnosti pohybu venku nezbytná velká opatrnost," uvedli meteorologové. Problémy mohou být i se zásobováním a zdravotnickými službami.

Při delším dešti se může ledovka tvořit i na stromech, stožárech a drátech elektrického vedení. Stromy a větve se mohou lámat, pravděpodobné jsou v takovém případě i výpadky v dodávkách elektřiny.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Bude silně foukat, déšť bude namrzat na ledovku Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
42 fotografií