Denní délka slunečního svitu se bude pohybovat až na 14 hodinách, takže pokud plánujete výlety, rozhodně se bude hodit opalovací krém, pokrývka hlavy a sluneční brýle. UV index totiž bude na vysokých hodnotách – spálení pokožky přes poledne bez ochranných prostředků hrozí už po 20 minutách.

Hrozba bouřek je ale reálná. Lokální přívalové deště mohu nastat v sobotu odpoledne v jižní polovině Česka. V neděli a v pondělí se bouřky mohou ojediněle vytvářet i v severní polovině území.

Bouřky mohou být doprovázené vydatnými srážkami s úhrny kolem 40 litrů vody na metr čtvereční. Ojediněle může déšť rozvodnit menší toky a zatopit podchody, podjezdy či sklepy.

Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Lidé by si měli podle meteorologů dávat pozor na nárazy větru, které mohou lámat větve stromů.

Bezchybné počasí

Páteční počasí nebude mít chybu – bude jasno až polojasno, odpoledne ojediněle až oblačno. Ráno pozor na sníženou dohlednost, která bude způsobena místy mlhami nebo nízkou oblačností. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví těsně pod tropickou hranicí, tj. na 25 až 29 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Vytáhněte plavky a opalovací krémy, vrátí se tropy Dagmar Honsová

Víkend bude lákat k vodě

V sobotu očekáváme jasno až polojasno, během odpoledních hodin se mohou při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle tvořit přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí vysoko - na 27 až 31 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h, zesilovat bude přechodně v bouřkách.

Neděle bude psát podobný scénář - bude jasno až polojasno, odpoledne se budou při přechodně zvětšené oblačnosti místy tvořit přeháňky nebo bouřky. Po ránu naměříme 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 28 až 32 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h, v bouřkách přechodně zesílí až na 70 km/h.

Kvalitu vody zhoršují sinice

Víkendové počasí bude lákat k vodě – její teplota se v přírodních nádržích pohybuje od 20 do 24 °C. Kvalita vody ale už může místy ohrozit vaše zdraví a to nejčastěji kvůli vysokému množství sinic. Pokud se chystáte do vody, kterou neznáte, je dobré si udělat rychlý test na sinice. Naberte vodu například do PET lahve a nechte ji 30 minut stát na místě. Pokud se na hladině vytvoří zelený kroužek z drobných krupiček, a jinak je voda čirá, signalizuje to přítomnost sinic.

Tropy vydrží do konce prázdnin

Teplý vzduch se nad Evropou střední bude držet také v příštím týdnu – odpolední teploty se budou i nadále zastavovat až na 32 °C. I nadále ale musíme místy počítat s přeháňkami nebo bouřkami. 

Počet tropických dnů v srpnu neustále roste

Také srpnové statistiky dokazují velký nárůst tropických teplot. V letech 1900 až 1918 bylo v pražském Klementinu celkem naměřeno během srpna 63 tropických dnů. O sto let později to bylo už 335 tropických dnů.

A jak jsme na tom s počasím právě teď? Sledujte radar

Fotogalerie
33 fotografií