Meteorologové upozorňují, že silné bouřky by se měly objevit na celém našem území. Výstraha trvá až do úterní půlnoci. Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky.

První bouřková jádra se objevila už odpoledne na severní Moravě.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Ojediněle se podle nich mohou rozvodnit malé toky, hrozí zatopení sklepů nebo podchodů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ varuje ČHMÚ. Řidiči by měli v bouři snížit rychlost.

Během úterý by měly teploty překročit 31 °C. Nejtepleji by mělo být ve středu a ve čtvrtek, kdy rtuť teploměru vyšplhá na 28 až 32 °C.

Video
Video se připravuje ...

Lovec bouřek: Je to náročné i nebezpečné, ale riziko se dá minimalizovat Blesk TV

Ve Zlíně měli hasiči napilno 

„Nejvíce zásahů bylo hlášeno v okresu Zlín, kde hasiči vyjeli k 64 případům. Zvláště v době od 18:00 do 19:00 to přímo ve Zlíně vypadalo, jako kdyby se otevřely všechny zdroje vody. Na ulici Dlouhá došlo k zatopení podjezdu pod železniční tratí a uvázlo zde jedno osobní vozidlo, které hasiči vyprostili,“ uvedl mluvčí hasičů. Voda vnikla i do podzemních garáží nákupního centra Albert v místní části Prštné, do zrekonstruovaného objektu obchodního domu PRIOR na náměstí Práce, do restaurace na ulici Zarámi či sklepů v několika ulicích.

Hasiči vyprošťovali uvízlé auto ve Zlínském kraji
Autor: Facebook/HZS Zlínského kraje

K čerpání vody ze sklepa vyjížděly jednotky také do Prostřední Bečvy na Vsetínsku nebo Kudlovic na Uherskohradišťsku.

Hasiče zaměstnávaly i stromy popadané na komunikace. Odstraňovali je mimo jiné ve Spytihněvi a Bohuslavicích na Zlínsku. Naprasklý strom ohrožoval rodinný dům ve Valašských Kloboukách-Mirošově na Zlínsku. U Karolína na Kroměřížsku a v Mysločovicích na Zlínsku odstraňovali hasiči bláto ze silnic.

Fotogalerie
35 fotografií