Voda se v pondělí odpoledne a večer dostala například do do podzemních garáží nákupního centra Albert ve zlínské místní části Prštné, prodejny Billa na Jižních Svazích, restaurace v ulici Zarámí a sklepů domů v řadě dalších ulic ve Zlíně. Potíže byly také v nedávno zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín na náměstí Práce, kde muselo být uzavřeno několik provozoven.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Škody dnes sumarizuje také zlínský magistrát. „Data se sbírají ze všech odborů. V tuto chvíli však výše způsobených škod není známa,“ řekl ČTK po 13:00 mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Poničné mosty i komunikace

Mezi obce, ve kterých prudký přívalový déšť zřejmě způsobil největší škody, patří Březnice. „Nám se poničily dva mosty, které budeme muset opravit. Poničené jsou i některé místní komunikace. Máme hlášené i zatopené sklepy, voda je odtamtud už vyčerpaná a teď se vysušují. Někomu to zaplavilo sekačky, křovinořezy a další věci,“ řekl dnes ČTK starosta Josef Hutěčka (SNK).

Pršet v obci podle něj začalo kolem 17:00, o hodinu později voda v místním potoce kulminovala. „V létě teče pár centimetrů. Voda rychle stoupla až na tři metry a asi na čtyřech místech se vylila z břehů. Zatopila zhruba dvacet domů,“ uvedl Hutěčka. Způsobené škody odhadl v řádu statisíců až milionů korun.

Kvůli odstraňování následků bouřky vyjížděli krajští hasiči podle jejich mluvčího Romana Žemličky do pondělních 21:00 ve Zlínském kraji k 76 událostem, z toho 64 na Zlínsku.

„Z hlediska druhu zásahu převažovalo čerpání vody. Následovalo odstraňování stromů a bláta z komunikací,“ uvedl mluvčí. K odstraňování popadaných nebo poškozených stromů vyjížděly jednotky také dnes, například na cyklostezku mezi Otrokovicemi na Zlínsku a Kvasicemi na Kroměřížsku. Dopoledne čerpali hasiči také vodu ze suterénu domu ve Středové ulici ve Zlíně.

Bouřky hrozí dál, výstraha platí do půlnoci

Česko přitom dál mohou dál sužovat silné bouřky, které může doprovázet přívalový déšť a krupobití. Výstraha Českého meteorologického ústavu platí až do úterní půlnoci. Předtím se ale ukáže typické léto, teploty budou atakovat tropickou třicítku.

Předpověď počasí na úterý slibuje polojasno až oblačno, k ránu se mohou objevit i mlhy. V odpoledních hodinách dojde i na přeháňky nebo bouřky. Bouřky mohou být ojediněle i silné, navíc doprovázené přívalovými srážkami. Varuje před nimi i výstraha meteorologů, která platí až do úterní půlnoci.

Fotogalerie
42 fotografií