Ještě v pátek budeme skloňovat inverzi – převládat bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, po ránu pozor na mrznoucí mlhy. Během dne bude místy jasno až polojasno. Noční teploty budou klesat k -1 až -5 °C, při vyjasnění až k -9 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -2 až 2 °C, při slunečné obloze naměříme až 6 °C. Vát bude slabý jižní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Víkendová rána budou studená 

V sobotu bude oblačno až zataženo, během dne bude místy až jasno. Zejména po ránu očekáváme místy mlhy nebo nízkou oblačnost. Noční teploty budou klesat na -1 až -5 °C, při jasnu až na -9 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 až 3 °C, na západě bude až 6 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Sledujte příchod srážek na radaru Blesku

V neděli bude oblačno až zataženo, místy se smíšenými přeháňkami nebo se srážkami mrznoucími. Při mrznoucích srážkách se bude vytvářet ledovka. Od 1000 m nad mořem bude i slabě sněžit. Noční teploty budou klesat na 0 až -4 °C, ojediněle naměříme až -6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí, stejně jako v sobotu, na -1 až 3 °C, ojediněle bude až 6 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Závěr ledna ve znamení předjaří

Hned po víkendu se obnoví teplé jihozápadní proudění, které přinese nárůst teplot vzduchu. Nejvyšší odpolední teploty budou stoupat na 4 až 9 °C, v úterý v odpoledních maximech naměříme dokonce 8 až 12 °C. Také nejnižší ranní teploty se budou nejčastěji pohybovat nad bodem mrazu – mezi 4 až 0 °C. Naši pocitovou teplotu ale bude snižovat čerstvý vítr. Bude převládat zvětšená oblačnost, místy s deštěm nebo přeháňkami. Ještě tepleji bylo na konci ledna v roce 2002 – tehdy se nejvyšší odpolední teploty zastavovaly až na 15 °C.

Počasí v Česku zimu nepřipomíná ani trochu.
Autor: Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Kdy je síla ledu bezpečná?

I přes to, že noční teploty v tomto týdnu klesaly místy i hluboko pod bod mrazu a počasí pod námrazou místy konečně začalo připomínat zimu, na bezpečné zamrznutí rybníku to není. Aby šířka ledu dosáhla bezpečné síly 10 cm a více, musí v kuse mrznout nejméně 7 dnů.

Fotogalerie
86 fotografií