V horských oblastech v noci na úterý většinou mrzlo – například Lysá hora hlásila -4,8 °C. Nejvyšší srážkové úhrny na studené frontě byly zaznamenány na Semilsku – na stanici Lomnice nad Popelkou spadlo 46 mm (květnový normál je 69 mm).

Od nadmořské výšky nad 600 m na mořem déšť přecházel v mokrý sníh, ale na Karlovarsku a Ústecku hranice sněžení klesala do nadmořské výšky cca 400 m nad mořem. S výjimkou horských oblastí sníh odtál – bílé jsou hory. Dnes po ránu hustě sněží v Beskydech. 

Výrazné ochlazení a sněžení přináší arktický vzduch, který bude do Česka proudit po celý pracovní týden. Průměrné denní teploty tak budou v porovnání s dlouhodobým normálem až o 10 °C nižší. A i přes to, že v posledních letech se v období okolo ledových mužů většinou ochladilo, takové ochlazení jsme naposledy zažili v roce 2005.

Kde prší a kde sněží? Podívejte se na radar Blesku

Při zmenšené oblačnosti budou i v nížinách klesat ojediněle teploty pod bod mrazu až do soboty a očekáváme četné přízemní mrazíky. Také nejvyšší odpolední teploty půjdou nahoru jen pozvolna – do konce pracovního týdne v maximech naměříme teploty do 16 °C, o víkendu se dotkneme 18 °C. Na vrcholcích hor bude sněžit také až do pátečního dne. A chladnější charakter počasí s odpoledními teplotami nejčastěji do 20 °C očekáváme také v příštím týdnu.

Sucho ale dál pokračuje

I přes to, že studená fronta přinesla déšť na celé území Česka a srážkové úhrny se v bouřkách vyšplhaly až na 27 mm, sucho budeme v Česku skloňovat i nadále. Tyto vydatné srážky se krátkodobě projeví ve zlepšení tzv. zemědělského sucha – zlepší se využitelná vodní kapacita v půdě pro rostliny. Na stav podzemních vod žádný vliv mít nebude.

Fotogalerie
13 fotografií