Dnes platí výstraha od 14:00 pro Vysočinu, Pardubický kraj a části krajů Královéhradeckého, Olomouckého, Jihomoravského a Jihočeského. Déšť může lokálně rozvodnit malé toky a zatopit podchody, podjezdy nebo sklepy. „Nebezpečí mohou představovat i blesky a zesílení větru,“ uvedli meteorologové.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Nejvyšší teploty během soboty budou mezi 15 a 21 stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku 21 až 26 °C. V 1000 m na horách pak kolem 15 stupňů, na západě a severu klesnou ale i na 11 °C.

Hladiky řek stoupnou

Výstraha končí v neděli ráno, od nedělního poledne ovšem platí další. Týká se Zlínského a Moravskoslezského kraje a většiny území Olomouckého a Jihomoravského kraje. Bouřky by v těchto částech země měly ustat v noci z neděle na pondělí.

Povodňová bdělost v Olomouckém a Pardubickém kraji platí od nedělního do pondělního rána. „Vlivem předpokládaných srážek bude docházet k výrazným vzestupům hladin vodních toků s možností dosažení prvního stupně povodňové aktivity,“ varuje ČHMÚ. V místech s intenzivnějšími srážkami ale mohou hlavně hladiny menších toků vystoupat i na vyšší povodňové stupně.

Fotogalerie
35 fotografií