„Očekává se výskyt velmi silných bouřek, doprovázených kroupami o velikosti kolem čtyř centimetrů, nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (70 km/hod) a přívalovými srážkami kolem 20 mm,“ psal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve své sobotní výstraze.

Kolem 9. hodiny večer se bouřky skutečně přihnaly, kroupy hlásilo například Svitavsko, početné elektrické výboje zas byly k vidění v Šumperku. Hromy vyděsily i obyvatele Ostravy.

Sledujte příchod mraků na radaru Blesku

V neděli má být oblačno až polojasno, z počátku dne místy déšť. Oblačnost bude k večeru ubývat. Teploty se budou pohybovat mezi 17 a 21 stupni Celsia. 

Škoda na zaparkovaných karavanech

„V Přemyslovicích na Prostějovsku se voda s bahnem z polí prohnala i do domácností. Hasiči společně s odčerpáváním vody asistovali i při pomoci s vyklízením postižených objektů. Ve spolupráci s místním starostou bylo také řešeno náhradní ubytování pro zasažené obyvatele,“ uvedl mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

Také na Šumpersku hasiči v sobotu večer čerpali vodu, odstraňovali naplaveniny z polí a čistili kanalizaci. Podobné zásahy měli i v obcích Doloplazy a Velký Týnec na Olomoucku. „V několika obcích již během večera prováděli a také dopoledne stále zajišťují místní dobrovolní hasiči kontrolu kanálových vpustí, čištění od naplavenin či oplach komunikací. Ve většině případů je zde větší problém s naplaveným bahnem nejen na komunikacích,“ podotkl Hošák.

Velmi silné bouřky doprovázel silný vítr, kvůli kterému padaly stromy na Šumpersku a Olomoucku. „Celkově evidujeme prozatím necelou desítku těchto událostí. Například v Nákle u místního vodního díla došlo k pádu několika menších stromů na zaparkovaná vozidla a karavany. Naštěstí zde k žádnému zranění nedošlo, pouze k materiálním škodám,“ dodal Hošák, podle kterého se v noci a dnes ráno v Olomouckém kraji při vydatné dešti stalo několik dopravních nehod.

Rychlík na Náchodsku narazil do spadlého stromu

Počasí v sobotu už přidělávalo problémy odpoledne v Královéhradeckém kraji. Hasiči měli mezi 15:00 až 17:30 přibližně 40 výjezdů, především k popadaným stromům. V České Skalici na Náchodsku likvidovali požár trafostanice, ve Dvoře Králové nad Labem čerpali vodu. Sdělil to mluvčí hasičů Ondřej Sezima.

Větve spadlé do trakčního vedení zastavily provoz na železniční trati mezi Jaroměří a Smiřicemi, vyplývá z informací na webu Českých drah. Spadlé stromy také zastavily provoz na tratích mezi stanicemi Hněvčeves a Hořice, mezi Náchodem a Václavicemi a mezi Jaroměří a Českou Skalicí. Na trati mezi Dvorem Králové nad Labem a Jaroměří narazil rychlík Ještěd do stromu na trati, provoz tam byl také přerušen. Správa železnic již začala pracovat na odstranění stromů, České dráhy na některých tratích zavedly náhradní autobusovou dopravu.

Bouře zasáhla především Náchodsko a Jičínsko, kde měli hasiči po přibližně deseti výjezdech. „Zasahovali jsme například v Hořicích u zajištění střechy, dále i v okolních obcích Jeřice a Cerekvice,“ řekl Sezima.

Fotogalerie
41 fotografií