V úterý bude do Česka proudit teplý vzduch, který přinese při slunečné obloze teploty mezi 23 až 27 °C. Teplé jihozápadní proudění ukončí studená fronta, která postoupí do Česka od západu ve středu. Ještě tepleji bylo na den podzimní rovnodennosti v roce 2003 – tehdy nejvyšší odpolední teploty stoupaly i přes 29 °C, vloni se nejvyšší odpolední teploty zastavovaly do 19 °C. 

Ve středu bude zpočátku dne jasno až polojasno. Během dne očekáváme od západu přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle se budou vyskytovat i bouřky. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C. Ve čtvrtek bude převládat oblačno až polojasno, místy se vyskytnou přeháňky, ojediněle i bouřky.

Sledujte příchod deště a bouřek na radaru Blesku

Noční teploty se budou zastavovat mezi 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C. V pátek už bude převládat velká oblačnost – bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami. Noční teploty klesnou na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 až 19 °C.

Další pád teplot přinese víkend

O víkendu k nám bude proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu, který přinese další pokles teplot vzduchu. Na vrcholcích hor se budou srážky dešťové měnit na déšť se sněhem. V sobotu bude zataženo až oblačno, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor i déšť se sněhem. Noční teploty budou klesat na 10 až 6 °C.

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C. V neděli bude zataženo až oblačno, na většině území musíme počítat s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor s deštěm se sněhem. Noční teploty budou hodně nízko – jen mezi 5 až 1 °C.

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C, na jižní Moravě bude 15 °C. Po sv. Václavovi půjdou teploty přece jen ještě nahoru.

Sněžení na konci září není nic neobvyklého

Sněžení na vrcholcích hor není ani na konci září nic neobvyklého, setkat se s ním můžeme i v létě. V posledních letech nebyla nouze o sněžení už v říjnu i v nížinách – např. v roce 2012 sněžilo 27. 10. i v Praze.

Sněhová kalamita ochromila sever Česka uprostřed října v roce 2009. V roce 1997 napadla souvislá sněhová pokrývka v Praze už 27. října, v roce 1994 dokonce už 7. října. 28. září 1995 sněžilo v Liberci.

Na Šumavě začátkem července mrzlo.
Autor: Blesk

Jaký bude podzim?

Sezonní výhledy se přiklání k tomu, že letošní podzim bude ve střední Evropě teplotně nadprůměrný a srážkově normální.

Fotogalerie
45 fotografií