„Už je to tu,“ hlásí bílou přikrývku chata v Jeseníku. Začátek týdne přinesl sníh i na Šumpersku, kde silnici zablokovala nákladní auta, která nemohla kvůli ledovce a sněhu vyjet. Na horách v okolí napadalo až 10 centimetrů, a to například na Ovčárně.

Na Moravě a ve Slezsku se na většině území očekává silný déšť. V polohách nad 900 metrů se očekávají smíšené nebo sněhové srážky. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, v Čechách až 10 °C.

Meteorologové kvůli dešti varují před povodněmu. Ty hrozí především v Pardubickém kraji. Na tocích v povodí Odry, horní Moravy, Bečvy, horního Labe a Jizery předpokládají meteorologové dosažení 1. a 2. stupně povodní aktivity, na přítocích středního Labe vyjímečně až 3. stupně. Výstraha před 3. stupněm je platná pro Pardubicko a Chrudimsko. 

Sledujte příchod sněhu a deště na radaru Blesku

V noci se opět ochladí. Na západě bude místy 1 °C a místy přízemní mrazíky. Slabý severozápadní vítr do 4 m/s. Na Moravě a ve Slezsku vítr mírný severní až severovýchodní 2 až 6 m/s, k ránu čerstvý 4 až 8 m/s, jak upozorňuje Český hydrometeorologický ústav. Nejnižší teploty budou v průměru okolo 7 až 3 °C.

Podle meteorologa z ČHMÚ na hřebenech Jeseníků a Krkonoš napadne kolem 20 cm nového sněhu. „Do úterního večera napadne v Jeseníkách až 30 cm sněhu a v Krušných horách a na Šumavě 5 cm,“ dodává Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

Česko čeká zimní týden

V úterý bude zpočátku dne polojasno až oblačno, postupně od jihovýchodu přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami, na horách srážky sněhové. Postupně vydatný a trvalý déšť na většině území. Noční teploty 4 až 0 °C, na východě kolem 6 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na východě 4 až 8 °C. Mírný až čerstvý severozápadní vítr.

Ve středu bude zataženo s deštěm nebo přeháňkami, na horách sněžení. Noční teploty 6 až 2 °C, ojediněle 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný až čerstvý severozápadní vítr.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami, na horách sněžení. Noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný až čerstvý severozápadní vítr.

V pátek bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, na horách déšť se sněhem nebo sněžení. Noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný až čerstvý severozápadní vítr.

O víkendu bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Na horách sněžení. Noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný až čerstvý severozápadní vítr. Neděle přinese drobnou změnu a místy bude polojasno. Noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Slabý severovýchodní vítr.

Fotogalerie
25 fotografií