Výstraha před bouřkami platí od čtvrtečních 17:00 do pátečních 02:00. Bouře podle meteorologů hrozí hlavně na jihu a východě Čech, ve Slezsku a na téměř celé Moravě.

Další přeháňky a bouřky

„Ve čtvrtek 6. června očekáváme během odpoledne ojediněle tvorbu přeháněk a bouřek. Později odpoledne dorazí od jihozápadu na naše území pásmo silných bouřek, které bude během večera a počátku noci rychle postupovat k severovýchodu až východu,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. Silné nárazy větru mohou vzhledem k podmáčenému terénu vyvracet stromy. „V menší míře se objeví kroupy a krátkodobé úhrny (srážek) kolem 25 milimetrů, které mohou lokálně zatopit níže položená místa a v silně nasycených oblastech rozvodnit menší toky,“ doplnili meteorologové.

Ve čtvrtek i supercely

Ve čtvrtek bude podle meteorologů situace „divočejší“. „Kolem poledne se začnou tvořit jednotlivé bouřkové buňky včetně supercel a později odpoledne k nám na pomezí jižních a západních Čech dorazí pásmo bouřek (squall line) z Bavorska. Vše bude putovat k východu až severovýchodu,“ doplnili meteorologové s tím, že hrozí krátkodobě přívalové lijáky a kroupy.

Sledujte počasí na radaru Blesku

S bouřkami se některé regiony Česka potýkaly už v uplynulých dnech. Podle ankety ČTK mezi pojišťovnami způsobily o víkendu škody za desítky milionů korun. Deště také rozvodnily řeky, ještě dnes ráno zůstávaly toky na sedmi místech v Česku na nejnižším, prvním povodňovém stupni.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči ve Štěnovicích na Plzeňsku zachraňují osobu, kterou odřízly přívalové deště. (2. června 2024) HZS Plzeňského kraje

Fotogalerie
33 fotografií