Hned pondělí bude nejteplejším dnem týdne – nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat nejčastěji mezi 14 až 18 °C, v Polabí až na 19 °C. A není vyloučeno, že bude pokořen teplotní rekord z pražského Klementina – pro 2. listopad je z roku 1924, tehdy tam naměřili rovných 17 °C. Teplá fronta, která je spojena s ex-Hurikánem Zeta, bude přinášet velkou oblačnost – oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo mrholení. Počítat musíme místy s nízkou oblačností nebo mlhami.

Ve středu zaprší

Hned v úterý začne skloňovat vlnící se studenou frontu. V úterý bude zpočátku dne ještě jako na jaře - polojasno až oblačno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty budou klesat na 11 až 7 °C. Postupně očekáváme od západu přibývání oblačnosti na zataženo, postupně se k tomu přidá déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty se v Čechách zastaví na 11 až 15 °C, na východě území bude až 18 °C.

Příchod srážek sledujte na radaru Blesku

Deštníky budeme potřebovat ještě ve středu – to bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Až během odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Opět se budou místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty se zastaví na 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C, na východě ke 12 °C.  

Od čtvrtka se můžeme těšit i na sluneční paprsky

Od čtvrtka bude, díky tlakové výši, docházet k dalšímu ubývání oblačnosti. Kvůli zmenšené oblačnosti po ránu ale už mohou nejnižší ranní teploty klesat i v nížinách pod bod mrazu a tvořit se i mrznoucí mlhy. Při slunečné obloze ale budou nejvyšší odpolední teploty stoupat až k 11 °C. Ve čtvrtek bude polojasno, na východě území zpočátku až  oblačno, ojediněle přeháňky. Místy se budou opět tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty klesnou na 7 až 3 °C, na západě při malé oblačnosti k -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C. V pátek bude skoro jasno až polojasno. Místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty se zastaví na 4 až 0 °C, při celonočním vyjasnění na -3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C.

Hurikánová sezona je letos rekordní

Hurikán Zeta byl letošním šestým hurikánem, který udeřil na pobřeží USA a vyrovnal tak rekord z roku 1886 a 1985. V Atlantiku se formuje tropická bouře Eta, která je 28. pojmenovanou bouří letošní hurikánové sezóny, a vyrovnala tak dosavadní nejaktivnější sezonu 2005. I přes to, že hurikánová sezona je už za svým vrcholem, do jejího konce zbývá ještě celý měsíc, takže lze předpokládat, že budou pojmenovávány další tropické bouře podle řecké abecedy.

Fotogalerie
34 fotografií