Počasí v Česku bude pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu, která se přesouvá ze střední Evropy dále do Evropy severovýchodní.

V pátek bude jasno až polojasno. Po ránu a večer se budou místy držet mlhy nebo nízká oblačnost. V ranních minimech bude teplota klesat na 2 až -2 °C, v horských oblastech bude až -6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Podzim v Česku
Autor: Blesk:Vlaďka Hradská

Také v sobotu se ranní mlhy a nízká oblačnost budou protrhávat a odpoledne bude převážně slunečné - jasné až polojasné. Noční teploty budou klesat na 4 až 0 °C, při celonočním vyjasnění ke -2 °C. Pozor po ránu na ojedinělé mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C, při mlze bude chladněji – nejčastěji kolem 5 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Také neděle bude psát podobný scénář – během dne bude polojasno nebo skoro jasno, po ránu a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Noční teploty budou klesat na 4 až 0 °C, při jasné obloze až ke -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 až 9 °C, při jasné obloze naměříme až 11 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Sv. Martin letos přijede na temnošedém koni. Na mlze

Od pondělí bude míst s celodenní mlhou a nízkou oblačností přibývat a slunečné počasí se bude přesouvat zejména do horských oblastí. Dny budou psát podobný scénář – bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Během dne ojediněle jasno až polojasno. Noční teploty se budou stále pohybovat kolem nuly – tedy mezi 4 až 0 °C, při jasnu až -2 °C. Nejvyšší denní teploty budou stoupat na 4 až 8 °C, při jasné obloze až kolem 10 °C.

Jaká bude zima podle sv. Martina

Pranostiky hovoří o tom, že podle počasí na sv. Martina se pozná, jaká bude zima. Pokud sv. Martin přijíždí na běloušovi (padá-li tedy sníh), bude zima průměrná, přijede-li na temnošedém koni (je-li mlha), bude zima hodně proměnlivá, přijede-li na žlutohnědém koni (tedy je-li sucho), přijde tuhá zima, a pokud přijede na červenohnědém koni (je-li teplo), bude prý zima mírná. Jedna z nejstarších meteorologických zmínek o sv. Martinovi u nás je už z roku 1076, kdy úderem 11. listopadu zamrzly řeky a začala ukrutná zima, která podle historických pramenů vydržela až do Velikonoc v následujícím roce.

Inverzní počasí bude zvyšovat naši únavu

Zatažené dny bez slunečního svitu budou snižovat naši psychickou pohodu, pracovní výkonnost i chuť chodit do přírody. Naopak poroste index únavy i ospalosti. Počítejte i se sníženou pracovní koncentrací. Pozor na silnicích na sníženou dohlednost.

Fotogalerie
67 fotografií