Podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaely Bothové by především starší lidé neměli zbytečně chodit ven nebo by měli jít s doprovodem.

Záchranáři zasahovali na Brněnsku, ale také na Vyškovsku nebo Blanensku. „Ošetřujeme především poraněné horní a dolní končetiny, ale ošetřovali jsme i pohmožděný hrudník nebo úraz hlavy,“ vyjmenovala Bothová.

Podle ní nastávají i kuriózní situace. „Setkali jsme se s případem, že jedna žena upadla, a další, která jí chtěla pomoct, upadla taktéž. V péči jsme tak měli dvě pacientky na jednom místě,“ řekla Bothová.

Pro jižní Moravu a část Vysočiny platí výstraha až do čvrtečního odpoledne. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Počítat s prodloužením doby jízdy,“ píše se na stránkách ČHMÚ.

Na Vysočině a v Jihomoravském kraji hrozí námraza a ledovka na silnicích
Autor: ČHMÚ

Opatrní by ale měli být i lidé žijící na území Čech. „Na zbytku území bych se bála námrazy. Pokud se vyskytne mrholení -  což numerické modely předpovídají – bude se vyskytovat náledí, takže to může pořádně klouzat na celém území České republiky,“ informuje Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.  

Lidové pranostiky od dnešního dne určují počasí na téměř celý prosinec. Říká se „Na Kateřinu vlez pod peřinu“ anebo také „Kateřina na ledě, Vánoce na blátě.“ A jak to zatím vypadá, pranostiky se nepletou. Od středy až do čtvrtečního podvečera platí pro Vysočinu a Jihomoravský kraj výstraha před ledovkou na silnicích. Dlouhodobá předpověď ale počítá s nadprůměrně teplým prosincem.

Honsová: Užívejte zimy, prosinec bude teplý

Ledovky i námrazy se nejspíše nezbavíme až do příštího týdne. „Víkend bude šedivý a hrozí mrznoucí mrholení. Na horách a v oblastech 400 m n.m budou padat sněhové vločky, především v noci z pátka na sobotu,“ pokračuje Honsová. 

Teploty se budou držet pod bodem mrazu, nebo lehce nad nulou. Ve čtvrtek se nejnižší noční teploty budou pohybovat mezi +1 až -3 °C a při déletrvajícím vyjasnění a slabém větru to může být až -5 °C. Přes den maximálně 4 °C. V pátek může rtuť teploměru klesnout až na -5 °C. Vítr by měl být slabý. 

Sledujte příchod sněhu a přeháněk na radaru Blesku

Podle Honsové se jedná o klasická tzv. Kateřínská chladna. „Je to podobné Babímu létu. Mohou obsahovat právě nebezpečné prvky, jako je námraza. Na Mikuláše ale přijde obleva a nejspíše nebude mrznout. Měli bychom si tak tuto zimní atmosféru užít,“ uzavírá meteoroložka. 

Fotogalerie
21 fotografií