V pátek počasí v Česku od severu ovlivní slábnoucí studená fronta – zpočátku dne bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Místy se budou tvořit mrznoucí mlhy nebo mrznoucí mrholení. Během dne se oblačnost ojediněle protrhá na polojasno. Odpoledne ale na severu území očekáváme další přibývání oblačnosti se slabým deštěm, který může být i mrznoucí. Noční teploty budou klesat na 1 až -3 °C, místy při zmenšené oblačnosti až k -5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Jaké bude počasí? Sledujte radar Blesku

Víkendová rána budou mrazivá

Během víkendu bude inverze slábnout. V sobotu bude zataženo nízkou oblačností nebo mlhavo. Na severu místy déšť se sněhem, nebo sněžení. Ojediněle i srážky mrznoucí. Během dne se bude oblačnost protrhávat místy na jasno až polojasno. Noční teploty budou klesat na 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C, při vyjasnění na jihozápadě a jihu území až 6 °C. Slabý severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy se bude vyskytovat slabé sněžení nebo déšť se sněhem. Noční teploty klesnou na 0 až -4 °C, místy až ke -6 °C. Nejvyšší denní teploty zůstanou nízko – jen mezi -1 až 3 °C. Vát bude slabý až mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Blíží se meteorologická zima

Meteorologická zima startuje 1. prosince. Od úterý bude počasí v Česku pod vlivem tlakové níže, která přinese místy sněžení, pouze v nížinách to budou srážky smíšené. Očekáváme, že bude převládat oblačno, jen přechodně až polojasno, místy sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem. Noční teploty budou klesat na 2 až -6 °C, místy až -8 °C. Nejvyšší denní teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi -2 až 4 °C.

Průmyslové sněžení přineslo na Sokolovsko 5 cm sněhu

Výrazné ochlazení očekáváme zejména v horských oblastech, kde během pracovního týdne převládalo převážně slunečno a díky teplému jihozápadnímu proudění se teplota na Šumavě zastavovala až na 10 °C. Od víkendu budou na horách panovat celodenní mrazy. Z nízké inverzní oblačnosti ve čtvrtek napadlo na Sokolovsku 5 cm průmyslového sněhu. Průmyslový sníh se může vyskytnout v průmyslově znečištěném ovzduší a poprvé ho pojmenovali před 40 lety v USA. Vzniká v kombinaci mrazu a inverzního charakteru počasí, kdy sníh z nízké oblačnosti začne vypadávat v místech zdrojů tepla a vlhkosti. U nás se občas při mohutné inverzi s průmyslovým sněžením setkáme – například v Plzni 30.12. 2010, napadlo až 10 cm sněhu.

Fotogalerie
91 fotografií