Česko sevřel mráz. Nejnižší teploty v 6 hod ráno hlásí Morava a Slezsko – např. v Prostějově je -7,1 °C, v Ostravě -6,7 °C a v Holešově -6,1 °C. Ještě nižší teploty hlásí horské oblasti – Pec pod Sněžkou -9,6 °C, Lysá Hora -8,4 °C, Světlá Hora -10,5 °C a Horská Kvilda -10 °C.

Také středeční nejvyšší odpolední teploty budou místy zůstávat pod bodem mrazu – v odpoledních maximech nejčastěji naměříme -3 až 2 °C. Během dne se ale můžeme místy těšit na polojasnou oblohu.

Jaké počasí je teď v Česku? Podívejte se na aktuální radar Blesku

Mrazivá rána a sněžení

Už ve čtvrtek počasí u nás bude pod vlivem okluzní fronty, která na většinu území bude přinášet sněžení – s výjimkou severozápadu území se bude během dne vytvářet sněhová pokrývka s výškou od 1 do 5 cm. Na Moravě a ve Slezsku během dne očekáváme i srážky mrznoucí a tvořit se tak bude ledovka.

Video
Video se připravuje ...

Jak neupadnout na ledu: Zkuste chůzi jako tučňáci! Adam Jaroš, Blesk TV

Ve čtvrtek a v pátek se budou nejnižší ranní teploty pohybovat nejčastěji mezi -2 až -6 °C, o víkendu na východě území nebudou klesat pod bod mrazu. S mrznoucími srážkami a tvorbou ledovky musíme počítat na východě území také během noci na pátek a v pátek ráno. Na zbytku území se v pátek po ránu bude tvořit náledí.

Ledovka se bude tvořit i o víkendu

I přes to, že víkend přinese nárůst teplot vzduchu – na východě území naměříme až 10 °C, řidiči by měli být velmi opatrní i nadále. Od nebezpečí ledovky si neodpočineme – mrznoucí srážky se budou ojediněle vyskytovat na západě území. Po ránu se bude v Čechách tvořit i náledí. A nebezpečné zimní meteorologické jevy se budou vyskytovat i v příštím týdnu.

Držte si klobouky. Vítr bude foukat o rychlosti vichřice

Ve čtvrtek začne v horských oblastech zesilovat jihovýchodní vítr a během dne se jeho nárazy zastaví na rychlosti až 70 km/h. Během noci na pátek začne vítr zesilovat i v nižších nadmořských výškách a to na většině území – s výjimkou severozápadu. V pátek a v sobotu bude foukat čerstvý až silný vítr o rychlosti 70 až 90 km/h, na horách v sobotu o rychlosti až 110 km/h. Také neděle bude větrná – nárazy větru budou dosahovat rychlosti kolem 70 km/h a vítr bude slábnout až během odpoledne.

Fotogalerie
18 fotografií