Hned pondělí přinese hodně oblačnosti i srážek. V pondělí bude zataženo až oblačno, občas přeháňky nebo déšť, na horách sněžení. Během odpoledne od západu ubývání oblačnosti a ustávání srážek.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Ranní teploty 4 až -1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr v nárazech o rychlosti kolem 55 km/h, na horách až kolem 70 km/h. V úterý bude zataženo až oblačno, občas přeháňky nebo déšť, na horách i sněžení. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

Pláštěnka se bude hodit celý týden

Ve středu nás čeká další přechod frontálního systému. Ve středu bude zataženo až oblačno, místy přeháňky nebo déšť, na horách na studené frontě i sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 7 až 11 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, postupně na většině území déšť. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. Nárazy větru kolem 55 km/h. V pátek bude zataženo, déšť, na horách přechodně i sněžení. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 7 až 11 °C.

Počasí na svatomatějský víkend se ještě „rozhodne“

Svatomatějský týden přinese zřejmě postupné ochlazení, některé modely dávají pokles jen mírný, jiné větší. Ale sněžení se do nižších poloh rozhodně nedostane. V sobotu bude zataženo až oblačno, občas déšť. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. V neděli bude oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 4 až -2 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

Závěr února bez slunečních paprsků

Závěr února bude ve znamení velké oblačnosti, srážek mnoho nebude a nejvyšší odpolední teploty stále do 7 °C. Pouze po ránu budou ojediněle teploty klesat pod bod mrazu. Na návrat zimy ale do konce února můžeme zapomenout, poslední meteorologický zimní měsíc tak bude atakovat první příčky v průměrných měsíčních teplotách.

Vrátí se ještě letos zima?

Podle výpočtů sezonních modelů a jejich teplotních odchylek od dlouhodobého normálu to vypadá, že teplotně nejvýrazněji nadprůměrné období přinesla první polovina února a máme ji už za sebou, ale že teplotní kladnou odchylku si budeme užívat i v první polovině března.

Do té doby to tedy na návrat zimy rozhodně nevypadá. Jestli bude sněžit, tak zejména na horách a ani tam to „slavné“ se zimou nebude. Ale ve druhé polovině března se zřejmě vrátíme ke klasickému průběhu počasí, takže zimní oblečení ještě neuklízejte.

Dolehla na vás jarní únava?

Kvůli výrazně nadprůměrným teplotám se začíná „probouzet“ letos sakra brzy, stejně jako příroda. Teploty letošního února jsou výrazně teplotně nadprůměrné – i v tomto týdnu odpovídaly přelomu března a dubna. Na nárůst venkovních teplot reaguje tělo rozšířením povrchových kapilár v kůži.

K naplnění periférních cév je zapotřebí velké množství krve a nové červené krvinky se nestačí tak rychle tvořit. Jarní únavu tak zapříčiňuje nedostatečný přísun kyslíku ke tkáním. A za druhé, na jaře se snižuje i tlak vzduchu, což pro náš organismus znamená snížení přívodu kyslíku. Hůř se nám dýchá a pro naše srdce to znamená větší zátěž.

A mimochodem, jedna americká studie vyvrací i to, že jaro je obdobím lásky: jaro je nejméně plodným obdobím. Vylučování mužského hormonu testosteronu je totiž na začátku jara nejnižší z celého roku. Také se prodlužují bílé dny a narůstá délka slunečního svitu – mnozí z nás začínají paradoxně více zívat, u některých se projevuje pocit smutku, únavy nebo apatie.

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich o změnách klimatu Jiří Nováček

Fotogalerie
39 fotografií