Někteří šťastlivci návštěvníci Šumavy měli v roce 2020 nečekaný výhled - ze Šumavy byly vidět monumentální Alpy. Podle Dagmar Honsové za to mohl v dobrém slova smyslu covid-19: „Loni byly velmi dobré rozptylové podmínky na území Česka a velmi dobrá viditelnost,“ vysvětlila.

Co podle ní nelze zatím prokázat, je chladnější a deštivější rok 2020: „Není prokazatelné, že snížení letecké dopravy má vliv na počasí, z měření za poslední rok nelze udělat žádné závěry. Je pravda, že rok 2020 byl nejdeštivější za posledních 10 let, ale rozhodně bych to tomu, že je méně letecké dopravy, nepřisuzovala,“ popřela dohady veřejnosti o snížení letecké dopravy a jejího následného vlivu na počasí.

Ledový víkend

V druhém lednovém týdnu vtrhla ze Skandinávie do České republiky tlaková níže, která s sebou podle Honsové přinesla velkou oblačnost, většinou četné sněhové srážky a zesílený vítr. Na konci víkendu by měl být na horách až jeden metr nového sněhu! O víkendu se ještě výrazně ochladí.

Od severu k nám totiž pronikl velmi studený vzduch, který přinese výrazné ochlazení. Čekají nás „takzvané ledové dny, kdy rtuť teploměru nebude stoupat přes body mrazu, a to ani v odpoledních maximech. Zároveň bych měla upozornit na velmi studená rána, kdy i v nížinách při zmenšené oblačnosti budou teploty klesat i pod minus 12 stupňů Celsia, což už jsou silné mrazy. Pokud budete někam vyrážet, tak se rozhodně tepleji oblékněte. Ještě musím dodat, že díky severnímu studenému proudění, a ještě v sobotu je tam tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry, tak se i nadále se sněžením setkávat budeme. Pozor by si měli dát řidiči, aby je nepřekvapila občasná sněhová nadílka. V nižších nadmořských výškách by to měly být sněhové přeháňky, v horských oblastech očekáváme trvalé sněžení, a tam by se denní srážkové úhrny, jak v sobotu, tak v neděli, měly zastavit kolem deseti centimetrů,“ říká Honsová.

Ledovky a námraza

Zimní charakter by měl vydržet až do úterý příštího týdne, kdy k nám podle Honsové bude pronikat studený vzduch ze severu a kdy ještě na většině území Česka bude občasně sněžit a teploty budou výrazně podprůměrné ve srovnání s dlouhodobým normálem. „Od příští středy by sem měl proniknout vlhčí vzduch od západu. A i když ty nešvary zimního charakteru počasí přinášet bude, tentokrát v nížinách v podobě srážek smíšených nebo mrznoucích, takže se může vytvářet ledovka, nejvyšší denní teploty už budou stoupat až k 5 stupňům Celsia a zejména v těch nižších nadmořských výškách sníh bude odtávat. Nicméně nešvary zimního charakteru počasí, jako je náledí, ledovka a komplikace v dopravě, jak vypadá, si nejméně do konce ledna ještě užijeme,“ dodává Honsová.

Kdy byl nejchladnější leden za historii klementinského měření teploty a jak se vytvořila sněhová bouře s hromy a blesky nad Českem, se dozvíte v pořadu Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová. Blesk

Fotogalerie
35 fotografií