Nejvážnější situace je na Opavku. Nejvyšší povodňový stupeň překročila Hvozdnice v Jakartovicích. Říčka, jejíž hladina je běžně kolem 35 centimetů, vystoupala už na 182 centimetrů. Extrémní nebezpečí potrvá minimálně první polovinu noci, pak by se situace měla pomalu uklidňovat.

⚠️⚠️Výstrahy⚠️⚠️🔴povodňové ohrožení, povodňová pohotovost a silné bouřky. 💦💦💦I nadále na spoustě míst vydatně prší, sledujte www.chmi.cz nebo mobilní aplikaci ČHMÚ.

Zveřejnil(a) Český hydrometeorologický ústav dne Čtvrtek 13. května 2021

Meteorologové upozorňují, že voda z řek v místech s povodňovou pohotovostí se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Doporučují „poslechnout pokynů povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru a připravit se na možnost vzniku povodně“.

Lidé by se měli vyvarovat činností jako koupání, plavání, nebo jízdy lodí. Zejména v korytě toků a blízkém okolí.

Přívalový déšť dnes opět působí problémy v Moravskoslezském kraji. Zasáhl hlavně Opavsko. Mluvčí hasičů Petr Kůdela odpoledne ČTK řekl, že hasiči měli od 12:00 kvůli vodě 50 zásahů. „Čistili jsme poslední ulici a máme to tady všechno zpátky. Vrátilo se to víceméně do té včerejší (středeční) podoby,“ uvedl starosta Šilheřovic. Už po středečních deštích bouřka doprovázená přívalovým deštěm přinesla tuny bahna na silnice i zahrady v obci, ale i do spodních patrech desítek rodinných domů. Starosta předpokládá, že podobné to bude dnes.

„Stojíme na různých místech, protože nejde pořádně projít, takže to teď nemůžu vyhodnotit. Hlavní cestou to všechno tady protéká,“ uvedl před 18:00 starosta. Hasiči podle něj v obci zůstávají. Do Šilheřovic se navíc nelze dostat po hlavní cestě, protože je zalitá vodou.

Ve středu v Šilheřovicích přetekl potok, když do něj stekla bahnitá voda z polí. Podle hasičů přetekly i dva rybníky. Vyplavené sklepy a spodní patra začali obyvatelé vyklízet ještě ve středu v noci. 

Hasiči dnes v souvislosti s deštěm evidují už víc než 400 výjezdů, polovina z nich připadá na severní Moravu. „Převážně se jednalo o čerpání vody, pytlování a odstraňování spadlých stromů a větví,“ informují na twitteru.

Vítr může v bouřkách zesílit

Při bouřkách na severu a severovýchodě země meteorologové očekávají v nadcházejících hodinách při silných bouřkách úhrny kolem 40 milimetrů srážek a na jižní polovině Moravy a na Vysočině by při vydatném dešti mohlo spadnout za šest hodin přes 30 milimetrů srážek.

V noci na pátek bude zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, na severovýchodě zpočátku ojediněle bouřky. Nejnižší teploty 10 až 6 °C. Vát bude mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Toky doplňuje i voda z tajícího sněhu

Zataženo až oblačno bude pak i v pátek, na většině území občas déšť nebo přeháňky, k večeru ustávání srážek a v Čechách od západu ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty vystoupají na 12 až 16 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude k večeru slábnout.

„V důsledku vydatných srážek očekáváme od středy odpoledne výraznější vzestupy hladin v jihozápadní polovině Čech a na severu a severovýchodě Čech, pravděpodobně s překročením prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle i vyšších stupňů,“ dodali meteorologové.

Toky odvodňující horské oblasti, zejména v oblasti Krkonoš a Jizerských hor, stále doplňuje i voda z tajícího sněhu, a vzestupy tak mohou být výraznější, ojediněle proto nelze vyloučit překročení vyšších povodňových stupňů.

Sledujte příchod deště a bouřek na radaru Blesku

Lidé by v bouřkách měli být opatrní nejen na možný zásah bleskem, ale také na padající větve, případně poletující předměty. Rozhodně by se měli vyvarovat koupání, či jízd na lodích, uvedli meteorologové.

O víkendu se teploty zastaví do 20 °C. Od středy najdeme v kalendáři tzv. Ledové muže, tj. Pankráce, Serváce a Bonifáce – letos přinesou výrazné ochlazení, ale mrazivých rán se už obávat nemusíme.