Letních teplot se v Česku zřejmě nejméně do konce května nedočkáme. Převládat bude chladné a vlhké západní, postupně severozápadní proudění. Letní teploty v Česku blokuje jet stream. Jet stream neboli tryskové proudění, které se nachází ve výšce od 9 do 14 km a fouká od západu na východ (proto let z Ameriky trvá kratší dobu než do Ameriky).

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Nyní je ale jet stream nad Evropou zvlněný tak, že do střední Evropy nepustí teplé jižní proudění. Proto budeme skloňovat podprůměrné denní teploty. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 10 až 4 °C, odpolední maxima budou vystupovat na 13 až 18 °C, o víkendu jen mezi 11 až 15 °C.

Deštníky nepustíme z ruky

Kvůli vlhkému a chladnějšímu proudění se během dne bude tvořit četná oblačnost a srážky, ojediněle i bouřky.

Hned v pondělí bude na východě území počasí ještě ovlivňovat frontální vlna, na které budou vypadávat srážky trvalé a vydatné se srážkovými úhrny až kolem 40 mm. Hydrologové tak budou po celý týden ve střehu – opět může docházet k vzestupům hladin řek na nižších povodňových stupních.

Nejvíce zasažen bude Moravskoslezeský kraj. Místy může být vyhlášen i třetí stupeň povodňové aktivity. Může být ohrožena i zástavba, řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

„Pršet má až do 18. května. Předpokládají se srážky v úhrnech kolem 30 až 60 milimetrů,“ sdělila. V místech, kde budou srážky vydatnější, se dají očekávat vzestupy hladin toků.

Počasí příštích dnů

V pondělí bude oblačno až zataženo, na většině území s přeháňkami nebo deštěm. Ojediněle bouřky. Na východě se srážkami vydatnými a trvalými. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 12 až 16 °C. 

V úterý bude oblačno, během dne až zataženo místy s přeháňkami nebo deštěm. Ojediněle bouřky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. 

Také ve středu bude oblačno, během dne až zataženo místy s přeháňkami nebo deštěm. Ojediněle bouřky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 12 až 16 °C. 

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, během dne na většině území s přeháňkami nebo deštěm. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. 

V pátek bude oblačno, během dne na většině území s přeháňkami nebo deštěm. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. 

Další ochlazení přinese víkend – zpravidla se budou teploty pohybovat jen do 15 °C a oblačnosti i srážek bude stále hodně.

Letošní velké teplotní skoky jsou extrémně zátěžové pro naše zdraví

Mohlo by se zdát, že je letošní počasí od začátku roku chladné, na srážky bohaté a naopak chudé na sluneční paprsky. Nicméně měsíční dlouhodobé průměry vychází ve většině případů v normálu – jediným teplotně výrazně podprůměrným měsícem letošního roku byl zatím duben, jinak jsou průměrné měsíční hodnoty teplot v normálu.

Také délka slunečního svitu se s výjimkou ledna (v průměru svítilo slunce 39 hodin, tj. 70 % normálu) a v dubnu (163 hodin, což je 93 % normálu), pohybují na normálních, nebo dokonce lehce nadnormálních hodnotách. Zátěž a u některých jedinců i stres z počasí ale letos způsobují velké teplotní skoky během 24 hodin, kdy docházelo k poklesu nebo nárůstu teplot v maximech o více než 6 °C.

Velké teplotní skoky

Od začátku roku bylo např. na stanici Praha-Ruzyně už 25 dnů, kdy se během 24 hodin teplota vzduchu buď snížila, nebo zvýšila o více než 6 °C. Nejvíce takových dnů přinesl únor (9), hned za ním březen (7), následoval duben (5) a v květnu už máme tři obrovské teplotní skoky také za sebou.

Velké teplotní skoky během 24 hodin jsou zátěžové pro náš organismus – ať už fyzickou nebo psychickou pohodu – hovoříme o tzv. životní pohodě. Velkými výkyvy teplot vzduchu trpí zejména chronicky nemocní, astmatici, starší generace, těhotné ženy, ale i malé děti. S velkými teplotními výkyvy je spojena i změna tlaku vzduchu – tu pociťují zejména tzv. meteosenzitivní jedinci, zejména lidé s nízkým krevním tlakem.

Nyní to vypadá, že si od výrazných teplotních skoků do konce května odpočineme, nicméně nám bude chybět sluneční svit. 

Video
Video se připravuje ...

Prudké lijáky v Šilheřovicích na Opavsku po sobě zanechaly spoušť. Markéta Machallová

Video
Video se připravuje ...

Úklid po přívalových deštích na Třinecku. Smolo CZ

Fotogalerie
48 fotografií