Povodí Odry je nasycené, nejvíce pršelo v Beskydech, Poodří a Beskydské pahorkatině. Podle předpovědi meteorologů je navíc v následujících 24 hodinách možné očekávat srážky v úhrnech až 100 milimetrů v povodí Ostravice a Morávky, řekla ČTK odpoledne mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

„V povodí Odry se prognózují zvýšené průtoky s kulminací ze čtvrtku na pátek a dále během pátku s možným překročením prvního stupně povodňové aktivity, tedy stavu bdělosti, na Lubině v Petřvaldě a na Odře ve Svinově,“ uvedla Vlčková. Na Odře v Bohumíně by pak mohla hladina dosáhnout druhého stupně povodňové aktivity - stavu pohotovosti, kulminovat by tok měl během pátku odpoledne.

V povodí Ostravice a Olše by první stupeň povodňové aktivity mohl být překonán na Ostravici ve Frýdku-Místku a ve Slezské Ostravě, na Olši v Jablunkově, na Stonávce v Hradišti a na Petrůvce v Petrovicích u Karviné. Dosažení druhého stupně povodňové aktivity lze podle vodohospodářů předpokládat na Olši v Českém Těšíně, v Dětmarovicích a ve Věřňovicích. V povodí Opavy se vzhledem k nižším srážkám nepředpokládá dosažení povodňových stupňů, stejně jako u okrajových přítoků Odry, tedy vodních toků Bělá, Vidnávka a Osoblaha.

Sledujte vývoj srážek na radaru Blesku

Vlčková dodala, že pokud by předpovídané srážky byly přívalové, nelze na menších vodních tocích na území celého povodí Odry vyloučit ani dosažení třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení.

Podle Poppa hasiči dnes kvůli počasí nejvíce zasahovali na Ostravsku, kde měli 29 výjezdů. Následuje Karvinsko se 13, Novojičínsko se sedmi, na Opavsku vyjížděli pětkrát, na Frýdecko-Místecku čtyřikrát a jednou na Bruntálsku. „Většinou se jednalo o čerpání vody ze sklepů, garáží a lagun a také čištění kanálových vpustí,“ doplnil mluvčí

Deštivé počasí čeká Česko i v pátek, kdy ojediněle hrozí i bouřky.

Červenec byl na Šumavě srážkově značně nadprůměrný

Letošní červenec byl v Jihočeském kraji a především na Šumavě srážkově výrazně nadprůměrný. Například ve Strážném na Prachaticku za měsíc napršelo 194,5 milimetru vody, což je o 80 procent více než dlouhodobý normál. ČTK to dnes řekla Miroslava Starostová z českobudějovického meteorologického ústavu.

„Na Šumavě skutečně pršelo mnohem více než na řadě míst kraje,“ uvedla. Podle údajů meteorologů například na stanici v Churáňově napršelo v červenci 159 milimetrů, což je přibližně o čtvrtinu více než dlouhodobý průměr. „Nejvíce pak napršelo na Filipově Huti, kde to bylo 196,4 milimetru srážek,“ uvedla Starostová. V porovnání s dlouhodobým průměrem jde o více než čtyřicetiprocentní nárůst. Na některých jiných místech v kraji však byly úhrny výrazně nižší. A například v Táboře napršelo v červenci 75 milimetrů, což je nepatrně méně, než činí dlouhodobý průměr.

Video
Video se připravuje ...

V Česku opět hrozí povodně: Takhle zasahovali hasiči v červnu v Libereckém kraji HZS Libereckého kraje

Teploty v prvním prázdninovém měsíci nijak výrazně nevybočovaly z normálu. Například v Českých Budějovicích bylo průměrně 19,9 stupně Celsia. Dlouhodobý normál přitom činí 18,7 stupně Celsia. Podle Starostové byly teploty v červenci podobné jako ve stejném měsíci loni. Ale například v roce 2015 naměřili meteorologové na řadě míst výrazně vyšší hodnoty. Například v Českých Budějovicích bylo v průměru 21,9 stupně Celsia. „Letos a loni se teploty v červenci vrátily na úroveň, na kterou jsme byli dříve zvyklí. Jen pár předchozích let bylo o něco teplejších, než je dlouhodobý normál, a navíc třeba právě rok 2015 byl extrémně suchý,“ uvedla.

Fotogalerie
47 fotografií