„Na jihovýchodě Sicílie v Syracusy bylo dnes naměřeno 48,8 °C! Pokud bude tato teplota potvrzena, přepíše se dosavadní absolutní naměřená v Evropě. Ta je na 48 °C z 10. červenec 1977, tehdy v Athénách naměřili 48 °C. Na druhém místě je teplota 47,4 °C z Portugalska z města Amareleja z roku 2003,“ řekla Blesk Zprávám Honsová s tím, že vlna veder na jihu Evropy bude trvat nejméně do konce týdne.

Řecko má první vlnu veder z přelomu července a srpna už za sebou - vůbec nejvyšší teplota tam byla naměřena 3. srpna, a to 47,1 °C.  Stejně jako před týdnem, tak i nyní způsobí vlnu veder rozžhavená vzduchová hmota původem ze Sahary. Extrémně vysoké teploty, které se budou zastavovat až na 45 °C, prodlouží tzv. heat dome, tedy tepelná kopule, jež působí jako poklička na hrnci a zachycuje horkou vzduchovou hmotu.

Schéma tepelné kopule
Autor: Dagmar Honsová

Na Pyrenejském poloostrově porostou teploty od středy - ve vnitrozemí se v maximech zastaví těsně pod 40 °C. Od pátku do konce týdne ve Španělsku očekávají teploty nejčastěji mezi 39 až 45 °C, snesitelněji bude jen u pobřeží. Noční teploty se budou pohybovat kolem 25 °C a délka slunečního svitu se bude pohybovat kolem 13 hodin. Naposledy takovou vlnu veder s teplotami na 47 °C přinesl do Španělska rok 2017.

Příjemné počasí vládne na Kanárských ostrovech - polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky a teploty do 31 °C. V Portugalsku se budou o víkendu nejvyšší teploty zastavovat na 43 °C.

Také v Itálii se o víkendu vzduch rozžhaví na 45 °C. Extrémně vysoké teploty očekávají rovněž na Sicílii - v Palermu už ve středu bude teplota kulminovat na 44 °C. Teplotní rekordy v Itálii jsou z roku 2007. Tenkrát tam teploty stoupaly na 47 °C.

Chorvatské vnitrozemí se zahřeje až na 40 °C. V Řecku u moře bude 35 °C

V Chorvatsku se budou do pátečního dne teploty držet těsně pod supertropickou hodnotou, tj. do 35 °C, o víkendu budou stoupat ve vnitrozemí až ke 40 °C.

V centrální části Řecka se budou nejvyšší teploty zastavovat na 38 až 41 °C, na řeckých ostrovech a u pobřeží to budou teploty nejčastěji kolem 35 °C. Teplota moře se pohybuje až na 30 °C.

Velmi pozvolna budou teploty ve Středomoří klesat po víkendu - v západní části se i nadále ale budou pohybovat až kolem 40 °C. Suché a velmi teplé dlouhotrvající počasí nahrává požárům.

Fotogalerie
32 fotografií