„Nahoře (na toku) je pokles na všech měřidlech a i u nás to vypadá, že už to kulminovalo,“ uvedl pro ČTK okolo 20:00 velitel dobrovolných hasičů z Višňové Lubomír Erban.

Smědá se podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve Višňové dostala na třetí stupeň na 190 centimetrech před 17:00 a kulminovala na 198 centimetrech. Pod úroveň třetího stupně se vrátila v 19:50. Neprůjezdná je ale od 19:30 místní silnice třetí třídy z Boleslavi do Černous, „Tipuji, že tak dvě tři hodiny bude zavřená,“ dodal Erban. Zaplavení této silnice při zvednutí toku Smědé je obvyklé.

Sledujte postup mraků na radaru Blesku

První stupeň na Zlínsku

Před vydatným deštěm a možným rozvodněním potoků a řek na východě Moravy a ve Slezsku varovali s předstihem meteorologové. V posledních desítkách minut už však hladiny většiny toků ve Zlínském kraji zůstávají v setrvalém stavu, místy i pozvolna klesají.

Hladina Rožnovské Bečvy v Horní Bečvě dnes v 07:30 dosahovala 73 centimetrů, první stupeň povodňové aktivity tam začíná platit od úrovně 70 centimetrů. V Rožnově pod Radhoštěm a Valašském Meziříčí byla ve stejném čase na 187 a 204 centimetrech, první stupeň povodňové aktivity tam vstupuje v platnost od dosažení hodnoty 170 a 200 centimetrů.

Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích setrvávala v 07:30 na hodnotě 172 centimetrů, tedy dva centimetry nad spodní hranicí prvního stupně povodňové aktivity. Bystřička nad nádrží se držela na 39 centimetrech, první stupeň povodňové aktivity na ní vstupuje v platnost v případě dosažení hodnoty 30 centimetrů.

Srážky by měly v regionu postupně ustávat. Podle předpovědi ČHMÚ bude dnes ve Zlínském kraji zataženo až oblačno, na Valašsku zpočátku místy s doznívajícím deštěm. Během dne může být přechodně místy i polojasno. Nejvyšší odpolední teploty vystoupají na 16 až 19 stupňů Celsia.

Fotogalerie
27 fotografií