Také v pátek bude počasí u nás pod vlivem tlakové výše, která má svůj střed nad Velkou Británií. Bude zataženo, během dne místy až polojasno. Na severu a severovýchodě ojediněle slabý déšť, od vyšších poloh i srážky sněhové.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Po ránu se budou místy tvořit mlhy. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C a ojediněle se bude tvořit náledí. Denní teploty opět vystoupí vysoko na 3 až 7 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Čtvrtý adventní víkend nejteplejší

Víkendová rána už sice budou místy mrazivá, nejvyšší odpolední teploty ale budou v Čechách stále stoupat vysoko – v Čechách na čtvrtou adventní neděli naměříme až 8 °C. V sobotu bude zataženo až oblačno, během dne místy až polojasno. Na severu a severovýchodě ojediněle území i slabý déšť, od středních poloh i srážky smíšené nebo sněhové. Ale srážkové úhrny budou nízké. Po ránu se budou místy tvořit mlhy. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 3 a 7 °C, na severovýchodě území se budou pohybovat kolem 1 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy přeháňky, postupně od vyšších poloh sněhové. Během odpoledne bude místy až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Foukat bude čerstvý severozápadní vítr o rychlosti do 55 km/h.

Vánoční víkend bude ve znamení citelného ochlazení

Studené severní proudění se projeví už na pondělních teplotách - bude oblačno, během dne místy až polojasno, zejména na horách sněžení. Ranní teploty klesnou na 0 až -4 °C. Denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C.

Další pokles teplot vzduchu přinese úterý – bude oblačno, během dne místy až polojasno, zejména na horách ojediněle sněžení. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C. Denní teploty se zastaví kolem nuly – mezi -2 až 2 °C.

Ve středu bude oblačno, během dne místy až polojasno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat až na -4 až -8 °C. Denní teploty se budou opět pohybovat kolem nuly -2 až 2 °C. Některé modely dávají další propad teplot vzduchu na druhou polovinu týdne, jiné předpokládají v nížinách nejvyšší odpolední teploty lehce nad bodem mrazu i na Štědrý den.

Podmínky pro lyžování budou během Vánoc na jedničku

Po oblevě v horských oblastech se tak v příštím týdnu budou na hory vracet výborné lyžařské podmínky – celodenní mrazy a občasné sněžení. A výhledy sezónních modelů zatím vypočítávají, že i lednové počasí bude v Evropě střední bez větších teplotních odchylek v porovnání s dlouhodobým normálem, který je pro Česko -2,8 °C (z let 1981-2010), takže budou zřejmě podmínky pro lyžování v horských oblastech zůstávat dobré.

Ale výhledy na únor vypočítávají pro Evropu střední výraznou kladnou teplotní odchylku od normálu, což by znamenalo i oblevu na horách. Na lyže tak vyražte co nejdříve.

Fotogalerie
51 fotografií