Už během čtvrtečního odpoledne začal v Čechách a na severu Moravy a Slezska zesilovat mírný západní až jihozápadní vítr na čerstvý v nárazech o rychlosti až kolem 55 km/h, na horách 70 až 90 km/h. A větrný bude i pátek. Foukat bude čerstvý severozápadní vítr o rychlosti s nárazy mezi 55 až 70 km/h, na horách kolem 90 km/h. Slábnout bude během večera.

Sledujte příchod sněhu a deště na radaru Blesku

V kombinaci s četnými sněhovými přeháňkami se budou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky. Jinak bude převládat proměnlivá oblačnost - zpočátku dne na většině území se sněhovými přeháňkami, pouze v nížinách i srážky smíšené nebo dešťové. Během odpoledních hodin budou srážky místy ustávat a oblačnost se protrhávat. Teploměr ukáže 1 až 5 °C, ale pocitová teplota bude kvůli větru po poznání nižší.  

Během sobotního odpoledne se opět rozfouká

V sobotu během odpoledne vítr opět začne zesilovat vítr - v nárazech bude dosahovat rychlosti až 70 km/h, na horách 90 km/h. V noci na neděli nabere vítr ještě na síle - foukat bude silný severozápadní vítr o rychlosti až 90 km/h, na horách až 125 km/h. V sobotu bude oblačno až zataženo, během dne na většině území sněžení, které bude s výjimkou hor přecházet v déšť. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C.

Nejvyšší teploty ukáže teploměr až večer – po přechodu teplé fronty a pohybovat se budou mezi 3 až 7 °C. Během dne opět začne zesilovat vítr, který bude dosahovat rychlosti až 70 km/h, na horách 90 km/h. 

V neděli bude zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na horách sněžení. Postupně pokles hranice sněžení do středních nadmořských výšek. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C, během odpoledne se bude ochlazovat. Foukat bude silný severozápadní vítr o rychlosti až 90 km/h, na horách až 125 km/h. Slábnout bude během večera.

Nejdřív sníh, potom až 8 °C

A hodně proměnlivý charakter počasí přinesou i následující dny. V pondělí a v úterý bude přes naše území přecházet tlaková níže, která přinese převážně velkou oblačnost, během pondělí postupně musíme na většině území počítat se sněžením, v nížinách to bude i déšť se sněhem. Ranní teploty budou v pondělí klesat na -1 až -5 °C. Denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Pocitovou teplotu bude opět snižovat vítr o rychlosti v nárazech kolem 55 km/h.

V úterý bude zataženo až oblačno se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Postupně ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty budou klesat na -1 až -5 °C. Denní teploty vystoupí na -2 až 2 °C. Od středy půjdou teploty nahoru – oblačnosti i srážek bude zůstávat hodně.

Video
Video se připravuje ...

Zimní bouře v Nové Vsi pod Pleší (20. ledna 2022) čtenář Blesku