Větrné počasí, které v Česku s krátkými přestávkami trvá od poloviny ledna, bude podle meteorologa Stanislava Racka pokračovat i v nejbližších dnech. V noci na sobotu se mohou při přechodu studené fronty vyskytnout nárazy o rychlosti přes 55 kilometrů v hodině. Následně bude vítr slábnout, ale jen přechodně.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„V průběhu soboty vítr opět zesílí a během neděle ještě víc,“ uvádí Racko. Ve většině Česka by vítr v neděli mohl mít v nárazech rychlost zhruba 55 kilometrů v hodině, místy i 70 kilometrů za hodinu.

Na horách očekávají meteorologové v neděli poryvy s rychlosti i kolem 110 kilometrů v hodině. V kombinaci s trvalým sněžením, kdy podle modelů může napadnout až 40 centimetrů sněhu, hrozí ve vyšších polohách vznik sněhových jazyků a závějí.

„Větrné počasí potrvá s největší pravděpodobností i v pondělí 7. února, následně očekáváme (alespoň krátkodobé) zeslabení atmosférické cirkulace ve střední Evropě,“ uvedl Racko.

Velmi větrný byl kvůli tlakové níži Malik už minulý víkend. Na horách dosahoval vítr až rychlosti orkánu, tedy přes 118 kilometrů v hodině. Bez elektřiny kvůli vichru zůstaly desetitisíce odběratelů a problémy byly i na železnici. V průmyslovém areálu ve Velkém Přítočně na Kladensku vichr shodil pět metrů vysokou zeď, která zabila jednoho muže a druhého zranila.

Fotogalerie
40 fotografií