Na první jarní den bude počasí u nás ovlivňovat mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu se svým středem nad Pobaltím. Zaručí jasno.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C a foukat bude čerstvý jihovýchodní vítr, který bude dosahovat rychlosti 15 až 35 km/h, v nárazech kolem 55 km/h, na horách kolem 70 km/h. Od pondělí půjdou teploty rychle nahoru.

Příští týden bude teplotně nadprůměrný

První jarní pracovní týden bude slunečný a to díky tlakové výši nad východní, postupně střední Evropou, která zajistí jasno. Zpočátku týdne ještě budou nejnižší ranní teploty na celém území klesat pod bod mrazu – v minimech až na -5 °C, od středy se budou pohybovat kolem nuly. Strmý nárůst teplot vzduchu nás ale čeká v odpoledních maximech – teploty budou postupně atakovat 20 °C. Také v letech 2010 a 2019 odpolední teploty atakovaly 20 °C. 

Přepisovat budeme jen teploty

Počasí bude v jednotlivých dnech psát podobný scénář – na obloze bude jasno. Jen teploty porostou. V odpoledních maximech v pondělí naměříme 9 až 13 °C, v úterý 12 až 16 °C, ve středu a ve čtvrtek se teploty zastaví mezi 15 až 19 °C, v pátek mezi 14 až 18 °C. A také nejvyšší víkendové teploty se budou při jasné až polojasné obloze pohybovat mezi 12 až 17 °C.

Přinese jaro více deště?

Březen je suchý. Už nyní střední půdní sucho hlásí Znojemsko, mírné půdní sucho jižní Morava a západ Středočeského kraje a Ústecko. Do konce března se bude půdní sucho ještě prohlubovat.

Podle sezónních výhledů počasí bude období od dubna do června teplotně nadprůměrné, největší odchylku od dlouhodobého teplotního normálu zřejmě přinese hned duben. Sezónní výhledy počasí se ale nyní přiklání k tomu, že duben přinese pravé aprílové počasí a daleko více srážek než březen. A ani květen a červen nepočítají jako srážkově výrazně podprůměrné měsíce. Nicméně velkou většinu vody spotřebuje nárůst vegetace.

Video
Video se připravuje ...

Na Horňácko dorazilo jaro, vykvetly tam sněženky. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
27 fotografií