Bouřkový systém, který dorazil do Česka od jihozápadu v neděli večer, přinesl do Čech místy vydatné srážky – nejvyšší srážkové úhrny se na Klatovsku zastavily až na 57 mm – Filipova Huť a na Prachaticku – Husinec 50 mm, Vimperk 46 mm. V reakci na vydatné srážky došlo k vzestupům hladin řek – v pondělí ráno hlásí 1.SPA Blanice na stanici Blanický mlýn a Otava u Sušice.

Další studená fronta k nám postoupí od západu už ve druhé polovině noci na úterý – bouřky během úterního odpoledne očekáváme zejména na východě území.

Silnější bouřky se během neděli vyskytly v Německu a v Rakousku – odtamtud byly hlášeny supercely – na jihu Německa ve městě Weiler-Simmerberg napadla půl metrová vrstva krup a v Rakousku ve městě Kufstein kroupy dosáhly velikosti 7 cm. 

Po nočních deštích a bouřkách bude zpočátku pondělního dne zataženo až oblačno, na východě území místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Odpoledne bude až oblačno a od západu očekáváme další ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C.

Počasí sledujte na radaru Blesku

V úterý bude zpočátku dne polojasno až oblačno, postupně od západu přibývání oblačnosti až na zataženo, postupně na většině území déšť nebo přeháňky a místy bouřky. Ranní teploty budou klesat na 15 až 11 °C. Denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C, na východě až 25 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Odpoledne od západu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Ranní teploty najdeme u 14 až 10 °C. Denní teploty jen mezi 17 až 21 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, zpočátku dne místy, postupně ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty většinou  jen lehce přes deset stupňů – mezi 13 až 9 °C. Denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C.

Konec týdne přinese návrat letních teplot

Od pátku budeme vytahovat sandály a sluneční brýle. V pátek bude polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty klesnou na 15 až 11 °C. Denní teploty vystoupí na letní hodnoty, tj. 22 až 26 °C. V sobotu bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty příjemné – mezi 22 až 26 °C. V neděli bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty zůstanou nad desítkou – mezi 15 až 11 °C. Denní teploty budou na koupání 24 až 28 °C.

Počasí v Česku v květnu 2022
Autor: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Medardova kápě, 40 dnů kape

Medardovská pranostika vznikla už v 16. století. Někdy se o medardovském počasí hovoří jako o evropském monzunu. V tomto období teplota vzduchu nad starým kontinentem roste, naopak tlak vzduchu se snižuje. Kromě srážek je pro Medarda typické ochlazení. Chladný vzduch do střední Evropy proniká po vlnách, mezi nimi se však lze setkat i se slunnými a teplejšími dny. Naši předci hovořili o tzv. Ovčích chladnech. V minulosti byl u nás totiž hodně rozšířen chov ovcí a při výrazném ochlazení v tomto období docházelo k úhynům jehňat na pastvinách.

Na srážky byl bohatý Medard v pražském Klementinu v roce 1815 – to v Praze za 40 dnů spadlo 342 mm srážek, naopak v roce 1840 necelých 5 mm. A sahá Medard až do prvního červencového týdne? Podle statistik, pokud spadne na stanici Praha-Ruzyně na Medarda více než 1 mm srážek první červencový týden, ve 37 % případů prší.

Fotogalerie
78 fotografií