Při bouřkách může napršet 20 až 40 milimetrů srážek, výjimečně mohou být úhrny i vyšší. Výstraha na silné bouřky platí od dnešních 12:00 do 21:00, v Královéhradeckém, Pardubickém kraji a v částech Libereckého a Olomouckém kraje až do půlnoci.

Při lokálních přívalových deštích se mohou ojediněle rozvodnit malé toky, voda může zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky, upozornili meteorologové. Motoristé by v bouřce měli jezdit pomaleji a velmi opatrně.

I přes očekávané srážky budou ale dnešní bouřky podle ČHMÚ jen lokální. „Na většině míst bohužel vůbec nezaprší. Sucho bude tedy pokračovat i dál,“ uvedli meteorologové na twitteru. Podle předpovědi se silnější bouřky mohou v Česku objevit dnes a také v druhé polovině týdne.

Do Česka se valí tropy. Sledujte radar Blesku

Jinak ale před sebou máme nejteplejší týden do konce prázdnin. Před čtvrtečním přechodem studené fronty budou nejvyšší odpolední teploty stoupat až k super tropickým hodnotám – bude až 35 °C.

V ohrožení jsou opět teplotní rekordy – pro 18. srpna platí v pražském Klementinu ten z roku 1892, kdy tam naměřili 35,2 °C. Ochlazení přinese až víkend. Poté se budou teploty pohybovat kolem letních hodnot, tj. 25 °C, občas vystoupí na 30 °C. Zatím to však vypadá, že nás tento týden čeká poslední vlna veder letošních prázdnin. Bouřky budeme skloňovat ale už v pondělí – ojediněle mohou být doprovázeny přívalovým deštěm a nárazy větru o rychlosti 70 km/h a poté na konci týdne na studené frontě.

Ve středu polojasno a až 34 °C

V pondělí během odpoledne musíme místy počítat s deštěm nebo přeháňkami a bouřkami – počasí u nás bude pod vlivem brázdy nízkého tlaku vzduchu. V pondělí se budou po ránu ojediněle tvořit mlhy. Jinak bude ráno a dopoledne převládat polojasno. Postupně bude přibývat oblačnost – odpoledne bude oblačné až polojasné, místy přeháňky, déšť nebo bouřky. Odpoledne se teploměr bude zastavovat na 25 až 30 °C, ale naši pocitovou teplotu bude zvyšovat vlhkost vzduchu. 

V úterý bude jasno až polojasno, zejména na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C, přes den 28 až 32 °C. Ve středu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 18 až 14 °C, denní 30 až 34 °C.

Ve čtvrtek teplotní rekordy, poté bouřky

Od čtvrtka se budou místy tvořit bouřky, ojediněle i silné, tj. doprovázené nebezpečnými jevy. Ve čtvrtek bude zpočátku dne jasno až polojasno, odpoledne od západu přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C, ve dne se budou pohybovat mezi 31 a 35 °C. V pátek bude oblačno až zataženo, na většině území déšť, přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Denní teploty 22 až 26 °C, na východě území až 30 °C.

Víkend ve znamení letních teplot

Ochlazení očekáváme na víkend – to do Česka pronikne chladnější vzduch od severozápadu. V sobotu bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 22 až 26 °C. V neděli bude polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 23 až 27 °C.

Sinic a řas v přírodě přibývá

Pokud vás budou lákat vysoké teploty k vodě, raději si dopředu zjistěte její kvalitu – sinic a řas v přírodních nádržích totiž přibývá. Může za to teplé počasí, na většině území chudé na srážky. Ideální je rychlý test na sinice – do sklenice či PET lahve naberte vodu, nechte 20 minut stát. Pokud se vám ukáže nahoře kruh, který vypadá jako krupice, do vody raději nechoďte – jsou v ní sinice.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub