V pondělí bude převládat oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Během odpoledne se mohou na východě území ojediněle vyskytnout také bouřky. Srážkové úhrny se plně vejdou do 5 mm. Jen přes poledne bude místy až polojasno. Odpolední teploty stále příjemné – mezi 15 až 19 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, během dne na většině území déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 11 až 15 °C.

Ve středu, na sv. Václava, bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na vrcholcích Krušných hor i srážky smíšené nebo sněhové. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Čerstvý vítr s nárazy o rychlosti kolem 55 km/h.

Ve čtvrtek bude oblačno, místy přeháňky, v Krušných horách i smíšené. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 6 až 2 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty 13 až 17 °C.

Přijde babí léto? Sledujte radar Blesku

Deštníky budeme potřebovat i na konci týdne

Deštníky budeme potřebovat i nadále. V pátek bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 6 až 2 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty 14 až 18 °C.

V sobotu bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 14 až 18 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 14 až 18 °C.

Ani začátek října nepřinese výraznější změnu

Žádnou sérii slunečných a suchých dnů tkz. babího léta neočekáváme ani začátkem října. Počasí bude zůstávat aprílové. Zpočátku desátého měsíce roku bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Postupně přibývání oblačnosti a déšť nebo přeháňky na většině území. Ranní teploty 9 až 3 °C. Odpolední teploty zpočátku období 14 až 19 °C, postupně 12 až 16 °C.

Odstartovala sezóna polárního vortexu

I letos s končícím létem teplota i tlak v polárních oblastech klesají a vzniká silný globální tlakový rozdíl mezi polárními a subtropickými oblastmi.  Na severní polokouli se začíná vyvíjet cyklonální cirkulace, tkz. polární vortex, který sahá až do stratosféry.

Nejsilnější je polární vír nejčastěji v listopadu a v prosinci, protože je stratosféra nejchladnější. Polární vír často „zamíchá“ se zimním počasím v Evropě. Nestává se to však ročně, protože závisí i na mnoha dalších faktorech. Polární vír během zimního období slábne kvůli nárůstu teploty a tlaku ve stratosféře. Jedná se o náhlé stratosférické oteplování a vést může až ke kolapsu polárního víru a uvolnění studeného arktického vzduchu do Evropy. Silný polární vortex obvykle znamená silnou polární cirkulaci. Ta uzamkne chladnější vzduch do polárních oblastí, což vytváří mírnější zimní podmínky.

Jaké jsou letošní prognózy síly polárního víru?

Třetí sezónu v řadě se v rovníkovém Pacifiku vyskytuje La Nina, která ze 60 až 75% vyvolává stratosférické oteplování. A dále předpověď ECMWF ukazuje snížení síly stratosférických větrů koncem podzimu a začátkem zimy, což je signál pro oslabení polárního víru. Což by znamenalo lepší zprávy pro milovníky pravého zimního počasí.