Teploty v Česku dnes na třech místech vystoupaly na 25 stupňů Celsia a výše, čímž byla naplněna meteorologická definice letního dne.Příčinou extrémně vysokých teplot je velmi teplý a suchý vzduch ze severozápadní Afriky, uvedli meteorologové na twitteru. V důsledku inverze byly dnes nejvyšší teploty naměřeny ve středních a vyšších nadmořských výškách.

Za nezvykle vysokými teplotami na konci října je podle meteorologů teplý a suchý vzduch proudící z jihozápadu. Způsobil mimořádný nárůst nových rekordů, obvyklé je překonávání spíš o desetiny stupně. Na horských stanicích Churáňov a Perla dnes bylo 23,9 stupně Celsia. V případě Churáňova to znamená překonání loňské rekordní hodnoty o 6,3 stupně, na stanici Perla byl rekord z roku 2010 překonaný o pět stupňů.

Významně stoupl i rekord ve stanici Hliniště, dnes tam meteorologové naměřili 25 stupňů, v roce 2021 tam bylo 17,9 stupně Celsia. Maxima z roku 1945 padla i v Českých Budějovicích nebo Třeboni, kde dnes bylo 23,2 stupně, původní rekord byl 22,8 stupně. V krajském městě dnes bylo 23,4 stupně Celsia, 30. října 1945 tam bylo 21,5 stupně Celsia.

Rekordy padaly i přes týden

Ve čtvrtek byla nejvyšší teplota naměřena v Praze-Karlově 22,1 °C, v pátek ve Vimperku 24,3 °C, v sobotu v Husinci 23,8 °C. Ještě tepleji bylo v Německu, kde se v pátek teplota zastavila v Müllheimu na 28,7 °C.

Nad 22 stupňů se v sobotu teplota dostala v Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku, kde naměřili 22,8 stupně. O tři desetiny stupně chladněji bylo ve Vimperku na Prachaticku. O výjimečnosti dnešního počasí svědčí fakt, že teplotní maxima pro předposlední říjnový den padla zhruba na šesti desítkách stanic s alespoň třicetiletou délkou záznamů. Nejčastěji to bylo v Jihočeském a Plzeňském kraji.

Teploty sledujte na radaru Blesku

Kromě Husince, Rožmitálu a Vimperku padlo dosavadní teplotní maximum pro 29. říjen například v Českých Budějovicích-Rožnově, kde měří teplotu 138 let. V sobotu tam bylo 22 stupňů, o 0,2 stupně tepleji než v dosud rekordním roce 1960.

Nové maximum mají po víkendu také na pražském Karlově nebo v Klatovech. Na Karlově se rtuť v teploměru vyšplhala na 20,6 stupně, přičemž dosavadní maximum z roku 1937 bylo 19,4 stupně Celsia. V Klatovech byl překonán rekord z 29. října 1943, který měl hodnotu 17,2 stupně. Dnes tam naměřili 19,9 stupně Celsia. Obě stanice přitom patří mezi „stoleté.“ V Klatovech měří 107 let, v Praze na Karlově 101 let.

Teplotní rekordy padaly v Česku už ve čtvrtek a v pátek. A vlna nadprůměrně teplého počasí má podle meteorologů pokračovat i v neděli. „Oblačnosti bude málo a na Šumavě/Pošumaví možná naměříme až 25 stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ na twitteru.

Fotogalerie
50 fotografií