Na řadě míst na Šumavě nad ránem klesla teplota k minus 25 stupňům Celsia. Nejchladněji na jihu Čech bylo v Pohoří na Šumavě na Českokrumlovsku, kde naměřili minus 25,8 stupně, uvedla Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu. Šlo podle ní zatím o nejchladnější noc této zimy.

Šumavská stanice Perla u Kvildy naměřila nad ránem minus 25,1 stupně Celsia. Na Horské Kvildě bylo minus 24,8 stupně a na Březníku u Modravy minus 25 stupňů Celsia.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Chladno bylo i  v nižších polohách - v šest hodin bylo např. v Karlových Varech -14,2 °C (v sedm hodin -14,5 °C), v Praze-Kbelích -11,5 °C, v Plzni - Mikulce -10,6 °C a v Tušimicích -10,1 °C, v Kocelovicích -12,7 °C, v Českých Budějovicích -10,2 °C. Mírně vyšší teploty hlásil východ území – „nejtepleji“ bylo v Prostějově -3,4 °C. 

V pondělí napadlo až 15 cm

V pondělí jsme zaznamenali arktický den, tedy den, kdy teplota nevystoupila přes -10 °C na Lysé hoře v Beskydech. V pondělí nejvíce sněhu napadlo na severu území ve vyšších polohách – až 15 cm, na severovýchodě až 7 cm a 5 cm napadlo ve Středočeském kraji v okrajových částech Prahy. 

Během noci na úterý se bude vyjasňovat - přes střední Evropu bude přecházet oblast vysokého tlaku vzduchu. Úterní ráno bude jasné až polojasné a čeká nás silný mráz - úterní ranní teploty budou klesat až k -14 °C, ojediněle očekáváme mrznoucí mlhy. Podobně studené třinácté prosincové ráno přinesl naposledy rok 2013.

Úterý přinese nejméně oblačnosti i srážek z celého pracovního týdne. Těšit se můžeme až na šestihodinovou délku slunečního svitu. Zároveň ale bude pořádně chladno. Bude polojasno nebo jasno. Teploměr v maximech ukáže -5 až -1 °C.

Od středy opět sněžení i mrznoucí déšť

Ve středu budou teploty v noci klesat také nízko – na jihu území bude -6 °C, na severu až -12 °C. Očekává se také další sněžení – od rána se bude sníh rozšiřovat od jihu na většinu území. Na jihu území se mohou vyskytovat i srážky mrznoucí, v tom případě se bude tvořit ledovka. Do čtvrtečního rána napadne na jihovýchodě území od 5 do 10 cm sněhu, komplikovat bude dopravu opět čerstvý vítr a to zejména na Českomoravské vrchovině. Na severozápadě území napadne od 1 do 3 cm sněhu.

Video
Video se připravuje ...

Příjezd z Mratína do pražské Vinoře, 12. prosince 2022. Aktu.cz

Sněhové přeháňky, na jihovýchodě území i srážky mrznoucí přinese také čtvrtek – napadne do 3 cm sněhu. Nyní to vypadá, že by vydatněji mohlo sněžit na východě území v pátek – tlaková níže by tam mohla přinést 5 až 15 cm sněhu. Víkend už bude téměř beze srážek – ojedinělé sněhové přeháňky se budou vyskytovat pouze v sobotu zpočátku dne na horách.    

Ve čtvrtek a v pátek po ránu naměříme -2 až -8 °C. A kvůli malé oblačnosti budou víkendová rána studená – v sobotu budou teploty klesat na -10 až -14 °C, v neděli na -11 až -15 °C. Nárůst teplot vzduchu očekáváme hned od pondělí v příštím týdnu.

19:07
12. 12. 2022

Děkujeme, že jste sledovali náš online monitorující sněhovou kalamitu v Česku. Pro dnešek se s vámi loučíme a přejeme poklidnou noc. 

18:39
12. 12. 2022

Zimní počasí vládne i v dalších zemích. Sníh napadl i v Kyjevě, kde se pod bílou nadílkou schovávají trosky, ale i válečná technika. 

18:17
12. 12. 2022

Během noci na úterý se bude vyjasňovat - přes střední Evropu bude přecházet oblast vysokého tlaku vzduchu. Úterní ráno bude jasné až polojasné a čeká nás silný mráz - úterní ranní teploty budou klesat až k -14 °C, ojediněle očekáváme mrznoucí mlhy. Podobně studené třinácté prosincové ráno přinesl naposledy rok 2013.

Zobrazit celý online

Fotogalerie
50 fotografií