Nový sníh přijde na hory s chladnějším a vlhčím severozápadním prouděním, uvedli meteorologové.

Varování před sněžením platí na Šumavě, v Krkonoších a Jeseníkách i ve východní části Jizerských hor od dnešních 14:00 do čtvrtečních 07:00. Napadnout může 15 až 25 centimetrů.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Silně foukat by mělo nejen dnes, jak ohlásila dřívější výstraha ČHMÚ, ale i ve čtvrtek do 18:00.

„Výstraha před silným větrem platí pro dnešek a noc na zítřek (čtvrtek) pro většinu území Česka s výjimkou jihovýchodní a východní Moravy, částečně Slezska. Pro čtvrtek zejména pro západní a střední Moravu,“ uvedli meteorologové. Ve čtvrtek večer bude podle nich vítr přechodně slábnout.

Až do čtvrtečních 18:00 mohou také zejména v příhraničních horách vznikat nebezpečné sněhové jazyky. V Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách se budou v polohách nad 900 metrů nad mořem tvořit i závěje. Výstraha před sněhovými jazyky se týká také Šumavy, Českého lesa, Krušných a Orlických hor a Beskyd. Vznikat mohou i na pomezí Vysočiny a Pardubického kraje kolem Žďáru nad Sázavou, Nového Města na Moravě a Poličky.

Mokrý sníh a silný vítr mohou poškodit stromy a lesní porosty a způsobit výpadky v dodávkách elektřiny, upozornili meteorologové. Větrem mohou také vzniknout menší škody na budovách, hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi.

Sníh, sněhové jazyky a závěje ztěžují řízení vozidel, varoval ČHMÚ. Mohou nastat komplikace se zásobováním či zdravotnickými službami. Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství, počítat s prodloužením doby jízdy a nezapomenout zimní výbavu. Do hor by si měli brát sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla.

Problém v Praze a na Vysočině

Komplikace se začaly objevovat už ve středu ráno a pokračovaly večer. Na Pražském okruhu leží vrstva sněhu, silnice je těžce sjízdná. Sjezd na dálnici D5 z Pražského okruhu na Plzeň je zablokován kamiony, které nemohou vyjet mírný kopeček v nájezdu.

„V souvislosti s krátkodobě silným poryvem větru v Praze jsme zasahovali u tří případů spadlých stromů. Třeba v Hostivaři jsme odstranili strom, který spadl na zaparkované auto,“ informovali pražští hasiči na twitteru.

Také Vysočinu potrápil sníh. Dálnici D1 na Vysočině zablokovaly dnes kolem 22:00 kamiony uvízlé po předchozím hustém sněžení. Oznámilo to státní Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). D1 blokují podle ŘSD kamiony na 99. kilometru ve směru na Prahu. Tvoří se tam kolony. Zablokovaný byl také provoz na 76. kilometru D1 ve stejném směru, který se ale ve 23 hodin podařilo odblokovat.

Uzavřena ale byla dálnice nově kvůli sněhu na 91. kilometru ve směru na Brno. V úseku na Brno se podle ŘSD čeká na příjezd sypačů. Ty pak mají úsek mezi exity 90 Humpolec a 104 Větrný Jeníkov prosolit.

Video
Video se připravuje ...

Tanvald: Kolona kamionů uvězněných v mrazu (30.1.2022) Aktu.cz

Fotogalerie
66 fotografií