V noci ze soboty na neděli teplota klesne na -8 až -10 stupňů Celsia. Severovýchod země zasáhnou zpočátku četnější srážky a budou se lokálně tvořit ledovky. Během dne bude polojasno až skoro jasno, přechodně oblačno až zataženo. Ojediněle se mohou vyskytovat sněhové přeháňky.

Situace v krajích

Na mnoha silnicích v Moravskoslezském kraji dnes doporučují silničáři zvýšenou opatrnost. Na vozovkách je po chemickém ošetření rozbředlý sníh nebo jsou mokré. Někde je námraza a místy fouká nárazový vítr. Sněžení na mnoha místech snižuje dohlednost. 

V okolí Vítkova na Opavsku se tvoří sněhové jazyky. Na dálnici D1 na Novojičínsku je kluzká vozovka, na dálnici D48 u Českého Těšína je námraza. Na některých silnicích nižších tříd je ujetá a posypaná sněhová vrstva.

Hlavní tahy na severu Čech jsou většinou sjízdné bez omezení, vedlejší silnice se zvýšenou opatrností. V Krkonoších a Jizerských horách leží vrstva ujetého sněhu, v Krušných horách by si měli řidiči dát pozor na rozbředlý sníh.

Na silnicích na severu Olomouckého kraje zůstával dnes ráno místy rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Řidiči s ním musejí počítat zejména na Jesenicku, Šumpersku a Olomoucku. Ve vyšších oblastech kraje leží především na vozovkách, které silničáři udržují inertním posypem, tedy nejčastěji kamennou drtí, uježděná vrstva sněhu.

Na východě Čech jsou dnes ráno silnice sjízdné s opatrností. Vyskytují se sněhové přeháňky, místy se může tvořit námraza nebo ledovka a na Olrickoústecku je zavřená hlavní silnice I/11, uvedli krajští silničáři.

Dostala smyk a skončila v potoku

Na Pardubicku v některých úsecích hrozí namrzání a tvorba ledovky. Ve vyšších polohách okolí Lanškrouna na Orlickoústecku a také Železných hor na Chrudimsku je na silnicích ujetý sníh s posypem. Sněhové jazyky se mohou tvořit v regionu Poličky na Svitavsku.

Hasiči na Pardubicku řešili ráno kuriózní nehodu. Řidička v Českých Libchavách v neděli skončila v potoku. „Pravděpodobně dostala smyk a sjela ze srázu. Ženě jsme hned pomohli a vozidlo vytáhli pomocí automobilového jeřábu,“ popsal hasiči.

Sledujte radar Blesku

Na vozovkách ve Zlínském kraji ležel dnes ráno místy rozbředlý sníh a jeho zbytky, případně jeho uježděná vrstva. Řidiči se sněhem musejí počítat zejména na silnicích na Zlínsku a Vsetínsku. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako mokré vozovky na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku. V horských oblastech Vsetínska se místy tvoří sněhové jazyky.

Výstraha před mrazem

„V noci na neděli už bude na celém území foukat pouze mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h a v neděli slabý proměnlivý do 15 km/h,“ napsala pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. „Větrné a na srážky bohaté počasí bude střídat slunečné počasí - těšit se můžeme na pěti až osmihodinovou denní délku slunečního svitu a citelné ochlazení. Už nedělní ranní teploty budou klesat až k -10 °C, v pondělí k -15 °C.“

Před mrazem varuje i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který vydal výstrahu. Platí pro Královéhradecký kraj, Vysočinu a Pardubický kraj pro jižní Čechy a sever Moravy. Od úterý také pro Liberecký kraj. Teploty hluboko pod bodem mrazu se objeví hlavně v nočních a ranních hodinách.

„Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ uvedli meteorologové. Doporučují chránit se více vrstvami teplého oblečení a vhodnou obuví.

Video
Video se připravuje ...

Tanvald: Kolona kamionů uvězněných v mrazu (30. 1. 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
41 fotografií