V pátek bude zataženo, postupně na většině území s deštěm, ten může být zpočátku dne zejména v severní polovině území a také na Moravě i mrznoucí. Na horách budou zpočátku dne i srážky sněhové, poté spíše smíšené nebo dešťové. Odpolední teploty ale opět vysoko – mezi 7 až 11 °C, pocitovou teplotu ale bude snižovat vítr.

Ten v jihozápadní polovině Česka dnes odpoledne zesílí, místy mohou nárazy dosahovat až 90 kilometrů v hodině, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zejména v příhraničních oblastech v pásu od Libereckého po Moravskoslezský kraj hrozí v pátek ráno při mrznoucích srážkách slabá ledovka, tedy souvislá průhledná ledová vrstva s hladkým povrchem.

Sledujte radar Blesku

Ráno bylo divoké hlavně v Krkonoších. Sněžku dnes zasáhl vítr o síle orkánu, nad ránem dosáhl v nárazu rychlosti přes 123 km/h, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky.

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. Na hřebenech Krkonoš leží 80 až 140 centimetrů sněhu, více ho je uloženo na závětrných svazích severovýchodních až jihozápadních směrů v odtrhových zónách a ve žlabech.

„V současné době se teploty na hřebenech pohybují okolo nuly a srážky jsou sněhové, s klesající nadmořskou výškou dešťové. Sněhová pokrývka je vlhká až mokrá. Během dne se budou teploty pohybovat nad nulou i na hřebenech a srážky budou dešťové. Mohou se vyskytnout laviny z mokrého sněhu,“ uvedl na webu Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Zejména na severních a stinných svazích se mohou podle něj vyskytnout laviny z nestabilních vrstev „starého sněhu“ nebo v kombinaci „starého sněhu“ a mokrého sněhu. „Testy stability vykazují střední stabilitu. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích, většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající,“ uvedl Dlouhý.

V sobotu budeme atakovat teplotní rekordy, neděle přinese sněhové vločky

Největrnějším a nejteplejším dnem týdne bude sobota – už nejnižší ranní teploty budou vysoko – mezi 9 až 4 °C. Denní teploty vystoupí na 8 až 12 °C, na jižní Moravě až kolem 14 °C a přepisovat zřejmě budeme tabulky teplotních rekordů. Např. v Brně je pro 18. února teplotní rekord na 11,4 °C z roku 2020, z pražského Klementina z roku 1950 na 12 °C. Jinak bude zataženo s deštěm. Ochlazení přinese až neděle – ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Denní teploty 4 až 8 °C, během odpoledne se bude od severu ochlazovat. V neděli bude zataženo s deštěm nebo přeháňkami, od vyšších poloh na severu území očekáváme i srážky sněhové. Odpoledne bude oblačnosti i srážek ubývat.

Příští týden vrátí sluneční paprsky

Hned počátek příštího týdne přinese ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Rána budou studená, ale nejvyšší odpolední teploty půjdou nahoru V pondělí bude polojasno až oblačno. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. V úterý bude polojasno, po ránu ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Ve středu bude polojasno, po ránu ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

Video
Video se připravuje ...

Padající strom málem smetl policejní auto (4. 2. 2022) Policie ČR

Fotogalerie
28 fotografií