Teplota v Kuchařovicích byla podle meteorologů vzhledem k roční době „těžko uvěřitelná“. Na této stanici zároveň jde o překonání historicky nejvyšší říjnové teploty. Ta byla dnes překonána i v Dukovanech na Třebíčsku, kde odpoledne naměřili 26,5 stupně Celsia. „Tento rekord je o to výraznější, že víceméně všechny dosavadní říjnové rekordy padly v prvních říjnových dnech, ale nikoli v polovině měsíce,“ uvedli meteorologové.

Teploty sledujte na radaru Blesku

Nové maximum pro 13. říjen má například i Brod nad Dyjí, kde bylo 27,3 stupně. Ve Strakonicích se nejvyšší teplota dostala na 26,7 stupně, v Lednici na Břeclavsku na 26,6, v Praze-Libuši na 26,5, stejně jako v Žatci, Dukovanech a Pohořelicích. Přes 26 stupňů Celsia naměřili ještě v Českých Budějovicích-Rožnově, Plzni-Bolevci a Neumětelech na Berounsku.

V sobotu letní teploty přeruší studená fronta. Na jižní Moravě budou ale odpolední maxima stále stoupat i výrazně nad 20 stupňů Celsia. Dalších minimálně pět dní bude už teplotně mnohem více odpovídat polovině října, odpolední maxima se budou pohybovat jen okolo 12 až 13 stupňů. Noční teploty budou klesat k nule, objeví se přízemní mrazíky a na horách může sněžit.

Fotogalerie
21 fotografií