„Sobotní ráno je na většině území bílé. Hory dostaly až 30centimetrovou sněhovou nadílku – viz. Fichterberg v Krušných horách, na Šumavě na Blatném vrchu napadlo 22 cm, v Krkonoších na Luční boudě 21 cm, v Jeseníkách na Šeráku 15 cm sněhu a v Beskydech na Lysé hoře 17 cm,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Z nižších poloh podle ní nejvíce sněhu napadlo v Karlových Varech 7 cm, v Chebu 7 cm, v Přibyslavi 4 cm, v Ústí nad Labem 3 cm, v Liberci 3 cm, v Praze-Ruzyni 2 cm, v Ostravě 2 cm a Kuchařovice hlásí poprašek.

„Celý víkend musíme počítat s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, s tvorbou sněhových jazyků a náledím. Na horách napadne dalších až 15 cm sněhu. Zimní počasí se udrží ještě nejméně celý příští týden,“ říká Honsová.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se budou dnešní teploty pohybovat mezi -1 a 3 stupni Celsia. Na horách mají být teploty -4 stupně Celsia.

Pozor na horských silnicích

Na severu Čech museli dnes ráno motoristé počítat se sněhovými přeháňkami, sněžilo hlavně v Krkonoších a Jizerských a Krušných horách. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, silnice mohou klouzat. Pozor by si měli dát řidiči i na hlavním tahu I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska, na silnici jsou zbytky sněhu a stále sněží, problémy tak mohou mít kamiony ve stoupáních.

Po celý den se zejména v horských oblastech budou objevovat sněhové přeháňky, napadnout může kolem deseti centimetrů sněhu. Vítr bude slábnout, místy se přesto mohou v horách objevovat sněhové jazyky.

Ve výše položených místech na východě Čech leží na silnicích sníh. Většinou je po solení rozbředlý, v horských oblastech místy také zledovatělý. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři.

Místy zledovatělá vrstva sněhu do pěti centimetrů pokrývá vozovky v Krkonoších a Orlických horách a místy také v podhůří. V Pardubickém kraji by řidiči měli být opatrní v okolí Hlinska, Lanškrouna, Moravské Třebové, Svitav, Ústí nad Orlicí, Poličky nebo Žamberka.

Video
Video se připravuje ...

Když Česko pokryje sněhová peřina: Dron ukáže zimní krajinu jinak David Malik, Matěj Šrám

Fotogalerie
39 fotografií