O pádu vánočního stromu v Chocni informovali na síti X hasiči, kteří do čtvrtečních 21:00 evidovali v souvislosti s počasím přes 90 výjezdů.

Pro celé Česko nadále platí až do noci na sobotu výstraha před větrem. Velmi silně má foukat v Čechách, v nárazech až 90 km/h. Na Moravě a ve Slezsku by měl být vítr o něco slabší, proto platí pro tyto oblasti výstraha s nižším stupněm nebezpečí.

Platí také výstraha ČHMÚ před vzestupem hladin některých toků zejména v podhorských oblastech. Meteorologové ale počítali s tím, že hladiny řek mohou vystoupat jen na první stupeň povodňové aktivity. Tyto stupně jsou tři - bdělost, pohotovost a ohrožení. Třetí stupeň může být v případě vážnější situace ještě označen jako extrémní ohrožení.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Na severu České republiky se od čtvrtečního odpoledne zvedají hladiny některých řek. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku je po 20:00 na třetím povodňovém stupni. Na stejném stupni je i říčka Žejbro v Rosicích na Chrudimsku. Mandava ve Vansdorfu již klesla na druhý stupeň, který platí i na několika dalších místech. Voda může zaplavit níže položené oblastí.

Meteorologové upozorňují, že voda může způsobit škody v krajině i na majetku. V podmáčené půdě budou nestabilní stromy, některé silnice a mosty mohou být uzavřené. Doporučují vyhnout se kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami, které mohou být kontaminovány. Lidé by také měli omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Pád stromu zabil řidiče

Na Havlíčkobrodsku dnes odpoledne zemřel řidič osobního auta, na které spadl kvůli větru strom. Tragická událost se podle mluvčí policie Michaely Lébrové stala v katastru obce Skála na silnici první třídy 34 před 14:00. Silnice byla po nehodě přes dvě hodiny neprůjezdná, řidiči museli na objízdné trasy. Provoz byl obnovený po 16:00.

Strom spadl v souvislosti s povětrnostními podmínkami na silnici v lesním úseku. „Řidič vozidla utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl,“ uvedla Lébrová.

Na okraji Špindlerova Mlýna v Krkonoších se dnes po poledni pod tíhou námrazy a silného větru zřítil příhradový elektrický stožár vysokého napětí. Vodiče spadly až na silnici Špindlerův Mlýn - Vrchlabí a bez elektřiny se ocitlo kolem 800 domácností. Provoz na jediné příjezdové silnici do střediska se zastavil. Obnovit se jej podařilo asi za 2,5 hodiny. ČTK to řekla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Popadané stromy ve Středočeském kraji po kvůli vichru (21.12.2023)
Autor: HZS Středočeského kraje

Problémy kvůli sněžení

Zasahovat museli i hasiči ve Středočeském kraji. „Od dnešní půlnoci do půl sedmé hodiny ráno jsme vyjeli k 15 událostem. 12x šlo o popadané stromy a dvakrát o lehčí dopravní nehody. Jednou jsme reagovali na volání eCall (omylem zmáčknuto). Protože pořád fouká dá se očekávat že událostí bude postupně přibývat,“ napsali hasiči.

Provoz na silnicích v Jeseníkách vpodvečer komplikuje husté sněžení. Kvůli uvízlým kamionům byla uzavřena silnice přes Červenohorské sedlo, která spojuje Šumpersko s Jesenickem. Silnice v obou horských okresech jsou ve vyšších polohách sjízdné se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Sněžení zasáhlo vyšší polohy Jesenicka a Šumperska odpoledne, hlavní silniční tahy tam pokrývá rozbředlý sníh.

Varování před sněhovými jazyky

Na horách v Česku bude do noci na pátek nadále intenzivně sněžit. Napadnout může od 10 do 30 centimetrů sněhu, v Krkonoších a na Šumavě i kolem 40 centimetrů.

V kombinaci se silným větrem se proto mohou v místech s nadmořskou výškou nad 700 metrů tvořit sněhové jazyky, případně závěje. Varování před nimi platí od dnešních 21:00 do půlnoci z pátku na sobotu.

Od soboty bude podle ČHMÚ pokračovat počasí se silným větrem, sněžením přecházejícím v déšť a dalším vzestupem hladin potoků a řek. Výstrahu před těmito jevy meteorologové upřesní v pátek.

Video
Video se připravuje ...

Kamiony zaseknuté ve sněhové kalamitě na Votickém kopci (6.12.2022) Aktu.cz

Fotogalerie
55 fotografií