V noci ze čtvrtka na pátek ve 4.27 hodin začala astronomická zima. Po přechodu studené fronty sem bude proudit studený vzduch od severozápadu. Bude oblačno až zataženo, během dne četné přeháňky – ty budou od cca 300 m sněhové, večer bude na jihozápadě území sněžit až od vyšších poloh. Ojediněle se mohou vyskytnout bouřky. Na horách bude vydatně a trvale sněžit – pozor na bílou tmu. Denní teploty 2 až 6 °C. Větrno - nárazy větru 70 až 90 km/h. Pocitová teplota se bude pohybovat mezi -6 až -1 °C.

V časném odpoledni bylo dnes v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 17 500 odběrných míst, vyplývá z informací energetických firem ČEZ a EG.D. Je to víc než ráno, kdy mělo výpadek dodávek kolem 15.000 odběratelů. Pracovníci firem podle mluvčích poruchy odstraňují, přibývají ale nové. Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Silnice na Vysočině jsou dnes večer kvůli sněžení a povětrnostním podmínkám obtížně sjízdné. Problémy mají především kamiony, které nemohou vyjet, uvedla policejní mluvčí Michaela Lébrová ve 21:30. Dálnice D1 je zatím průjezdná. Podle dopravního webu je na vozovkách ujetý sníh nebo jsou mokré, fouká nárazový vítr. Teplota se pohybuje od minus jednoho do dvou stupňů Celsia.

Počasí na Vánoce bude větrné a ve znamení vysokých teplot

V sobotu bude zataženo, od středních poloh sněžení. Postupně se bude od jihozápadu hranice sněžení zvedat do cca 1000 m nad mořem. Ranní teploty 4 až -2 °C, ojediněle tvorba náledí. Denní teploty 1 až 5 °C, postupně od jihozápadu oteplování. Větrno - nárazy větru 50 až 70 km/h, na jihozápadě území až 90 km/h.

Výhled okomentoval i Český hydrometeorologický ústav. „Během zítřka (soboty) bude do jihozápadní poloviny pronikat teplejší vzduch, tak zde bude kromě hor pršet. V severovýchodní polovině území bude naopak sněžit. Celkově budou srážky za sobotu místy vydatné. V neděli se teplý vzduch rozšíří i na zbytek území a citelně se oteplí. Proto bude sníh velmi rychle odtávat,“ uvedli na facebooku meteorologové.

„Vzhledem k vysokým úhrnům většinou mokrého sněžení přecházejícího do deště a oteplení se budou objevovat stupně povodňové aktivity, zatím do odvolání. Hladiny budou růst hlavně v Čechách, v sobotu i na druhý stupeň povodňové aktivity, od neděle se 2. stupně mohou objevit na celém území,“ dodali meteorologové.

V neděli na Štědrý den bude zataženo, občas déšť. Ranní teploty 4 až -2 °C, na východě území ojediněle tvorba náledí. Denní teploty 5 až 9 °C. Větrno - nárazy větru 55 až 70 km/h. Štědrý den tak bude už třináctý v řadě, kdy nebude sníh.

Na 24. prosince byla u nás nejvyšší teplota naměřena v roce 1958 na stanici Lučina 14,5 °C. Z pražského Klementina je teplotní rekord na 12,9 °C z roku 1977. Nejnižší teplota na Štědrý den byla naměřena na Horské Kvildě -31,5 °C v roce 2001. Nejvyšší sněhová pokrývka byla naměřena v Krkonoších v roce 1974, tj. 215 cm.

Počasí na vánoční svátky

Další nárůst teplot vzduchu přinesou vánoční svátky. V pondělí bude oblačno až zataženo, občas déšť. Během dne až polojasno. Ranní teploty 9 až 4 °C. Denní teploty 7 až 13 °C. Větrno - nárazy větru 55 až 70  km/h. V úterý bude oblačno až zataženo, občas déšť, na vrcholcích hor sněžení. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 5 až 10 °C. Větrno - nárazy větru 55 km/h.

Zima se vrátí jen do hor

Od středy půjdou teploty mírně dolů - ranní teploty se budou pohybovat mezi 5 až -2 °C. Denní teploty nejčastěji mezi 3 až 8 °C. Na obloze bude oblačno až zataženo, na horách, postupně od vyšších poloh sněžení.

Video
Video se připravuje ...

Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry Videohub

Fotogalerie
48 fotografií