Voda z rozvodněných toků se někde dostala do budov, další objekty jejich majitelé preventivně vyklidili. Komplikace voda způsobuje v dopravě, zaplavila některé silnice, podjezdy nebo cyklostezky. Počet takzvaných technických zásahů hasičů se ve dnech nejvyššího vzestupu hladin zvýšil na několikanásobek obvyklého množství.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Hladina Vltavy v Českém Krumlově vystoupala ráno opět na třetí stupeň povodňové aktivity, přes noc byla těsně pod ním. Vyplývá to z informací hydrologů. Český Krumlov neeviduje žádné vážnější problémy, řekl dnes ráno ČTK starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Starosta Krumlova: Situace je stabilní

Vltava stoupla, protože vodohospodáři pouští z lipenské nádrže od čtvrtka téměř 90 metrů krychlových za vteřinu. Odtok z Lipna zůstane stejný i dnes, informovalo město na facebooku. Radnice rozmístila už ve čtvrtek v centru stovky pytlů s pískem. Hladiny dalších řek v kraji nestoupají.

Vltava v Krumlově stoupla ráno těsně nad 220 centimetrů. „V praxi to pro nás neznamená žádnou změnu. Stále sledujeme odtok z Vyššího Brodu, který je teď 89 metrů krychlových za vteřinu. To pro nás bude pohyb (hladiny) o jeden, dva centimetry. Možná se dostaneme na 224 centimetrů, ale to neznamená žádnou změnu. Situace je stále stabilní. Nemáme žádnou informaci, a to ani na krizové lince, kterou jsme zřídili, o nějakém závažnějším problému,“ řekl ráno starosta.

Škody jsou zatím minimální, voda v týdnu zaplavila několik sklepů a zahrádek, řekl starosta. Nejohroženější je podle něj Rybářská ulice a tamní restaurace a další provozovny. Pracovníci technických služeb rozvezli ve čtvrtek po městě stovky pytlů s pískem.

Hladiny řek v kraji jinak už nestoupají. Na druhém povodňovém stupni, což je pohotovost, byla ráno Vltava ve Vyšším Brodě, na prvním stupni Lužnice v Klenovicích a Vltava v Zátoni. Na Štědrý den i 25. prosince byly některé toky na nejvyšším, tedy třetím povodňovém stupni. Vyplývá to z informací hydrologů.

Klesá i hladina Labe

Hladina řeky Labe klesla dnes v Děčíně na druhý stupeň povodňové aktivity. Na třetím, nejvyšším byla od úterý. Pohotovost platí na Labi ještě v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. První stupeň je na Ohři v Lounech, pozvolna klesá k normální hranici. 

V Děčíně hladina kulminovala asi na 623 centimetrech. Dnes odpoledne díky poklesu hladiny město otevřelo silnici do Prostředního Žlebu. Cesta do Dolního Žlebu je ještě uzavřená, proto je nadále v pohotovosti vlak Českých drah zajištěný městem. Je určen pouze pro mimořádné události a přepravu integrovaného záchranného systému. Po opadnutí vody se budou uklízet komunikace a začne sčítání škod.

Hladina Labe v Ústí nad Labem klesla na druhý stupeň povodňové aktivity dnes odpoledne. Na stupni ohrožení byla rovněž od úterý. Zůstává nadále uzavřená část hlavního tahu na Děčín kolem řeky. Voda tam zaplavila protipovodňovou vanu. Primátor Petr Nedvědický (ANO) dnes odhadl, že až hladina klesne zhruba na čtyři metry, začne z ní město odčerpávat vodu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má silnici ve správě, vymění vadnou součástku, jež byla zřejmě příčinou zatopení silnice. Hladina kulminovala zhruba na 652 centimetrech, v 19:50 dosahovala 574 centimetrů.

Labe v Litoměřicích kulminovalo na 413 centimetrech. Hasičům se podařilo navijákem odstranit velkou kládu, která se zasekla pod lodí uvízlou pod Tyršovým mostem. Hasiči kládu upevnili u břehu. Loď, která se ve čtvrtek společně s molem uvolnila ze Střeleckého ostrova, odtáhnou, až opadne hladina řeky.

V Lounech byla hladina Ohře dnes v 19:50 na 408 centimetrech, hranice prvního stupně je čtyři metry. Výšku hladiny regulují vodohospodáři nádrží Nechranice. Bílina v Trmicích na Ústecku je na hranici prvního povodňového stupně. První stupeň je na Flájském potoce v Českém Jiřetíně v Krušných horách.

Video
Video se připravuje ...

V Mrákotíně na Jihlavsku došlo k narušení hráze rybníka. Aktu.cz

Fotogalerie
54 fotografií