Na Šumavě dnes ráno klesly teploty k -10 °C. Mráz zasáhl území celého Jihočeského kraje, některé stanice zaznamenaly překonání minimálních rekordních hodnot pro 22. duben. Řekl to František Vavruška z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu. Nejnižší hodnotu naměřili u Kvildy, kde bylo minus 10,6 stupně Celsia.

„Také -10,6 °C bylo na Horské Kvildě,“ dodal Vavruška. Rekordy překonala Černá v Pošumaví na Českokrumlovsku, kde dnes bylo -6,6 °C. Dosavadní rekord z roku 2005 měl hodnotu -6,4 °C. Ve Strakonicích klesla teplota na -4,1 °C, což znamenalo překonání rekordu z roku 1991 o 0,2 stupně.

Výstraha meteorologů na mráz ve vegetačním období, které může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu, platí zatím do odvolání.

Zpočátku pondělního dne bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, od středních poloh srážky sněhové. Postupně bude docházet k přibývání oblačnosti. Hranice sněžení se bude zvyšovat do cca 600 m nad mořem. Ranní teploty 1 až -5 °C. Denní teploty 5 až 9 °C. 

V úterý pozor na sněhovou nadílku

Na srážky bude bohaté zejména úterý a středa – to počasí u nás ovlivní tlaková níže. Sněhová pokrývka i v nižších polohách může řidiče potrápit zejména v úterý ráno a dopoledne na jihozápadě území.

Sledujte srážky na radaru Blesku

Problémy kvůli hustému sněžení v Karlovarském kraji (21.4.2024)
Autor: HZS Karlovarského kraje

V úterý bude zataženo až oblačno, postupně od jihu se srážkami – zpočátku dne od středních poloh sněhovými, postupně sněžení jen na horách. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

Středa bude nejbohatší na srážky z celého týdne - bude zataženo s deštěm, na horách sněžení. Zpočátku dne sněžení od středních poloh. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 4 až 8 °C.

Ranní mrazy i ve čtvrtek a v pátek

A kvůli zmenšené oblačnosti budou teploty pod bod mrazu klesat i nadále. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy s deštěm, na horách sněžení. Po ránu se bude tvořit náledí a přechodně bude až polojasno. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 12 až 16 °C.

Víkendové počasí bude za odměnu

Víkend už bude zalitý sluncem a teploty půjdou rychle nahoru. V sobotu bude polojasno. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 15 až 19 °C. V neděli bude polojasno. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 16 až 20 °C.

Jak bude na čarodějnice a 1. máj?

A další nárůst teplot vzduchu přinese úplný závěr dubna – nejvyšší odpolední teploty se budou při polojasné obloze zastavovat až na 23 °C. Také na čarodějnice a 1. máj budou nejvyšší odpolední teploty až na 23 °C a převládat bude polojasno, přeháňky se vyskytnou ojediněle pouze při přechodně zvětšené oblačnosti.

Fotogalerie
19 fotografií