V první polovině týdne bude na východě území větrno, nárazy větru budou dosahovat rychlosti 55 km/h, což může komplikovat rozdělávání ohňů na čarodějnice. Do teplot a oblačnosti může zasáhnout prach ze Sahary.

V pondělí bude polojasno nebo skoro jasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 21 až 25 °C. „Dnešní ráno přináší velmi rozdílné teploty. Zatímco na Z (západě, pozn. red.) území klesly teploty při slabším větru na hodnoty kolem 5 °C, v tu samou chvíli měly stanice v závětří Beskyd kvůli fénovému efektu až 17 °C,“ informuje na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Uvedl také, že množství oblačnosti bude závislé na množství písečného prachu ze Sahary.

Zákazy ohňů

Později dopoledne napsal, v pondělí bude na jihozápadě Moravy vysoké riziko vzniku požárů. „Oblast s vysokým rizikem vzniku požárů se bude vzhledem k přetrvávajícím vysokým teplotám a zesilujícímu větru v dalších dnech rozšiřovat na většině území ČR s výjimkou Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a krajního jihozápadu a západu Čech. Riziko vzniku požárů poklesne v důsledku místních přeháněk pravděpodobně v pátek 3.5,“ uvedli meteorologové.

Středočeský kraj již zakázal zapalování ohňů, bude platit od úterý. „I když se to mnohým nebude líbit, prosíme, buďte ohleduplní a odložte svá pálení na příhodnější dobu,“ napsali místní hasiči. Oheň se nesmí zapalovat ani na zahradách.  Za porušení povinností hrozí pokuta, řekla dnes mluvčí středočeských hasičů Veronika Švorcová Mocová.

V Praze platí od úterý zákaz rozdělávání ohňů, omezí pálení čarodějnic. Třeba na Ladronce ale splnili podmínky pro výjimku a vatru krátce zapálí.      

Od čtvrtka budou v hlavní roli bouřky

V úterý bude polojasno nebo skoro jasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 23 až 27 °C. Také noc na 1. května bude ve znamení malé oblačnosti a minimální teploty nebudou klesat pod 10 °C. Ve středu 1. května bude polojasno nebo skoro jasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 22 až 26 °C.

Od čtvrtka bude přibývat oblačnosti i srážek a očekáváme místy přeháňky a bouřky. Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky a bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 20 až 24 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V pátek bude polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. V sobotu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. V neděli bude polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 18 až 22 °C.

Do počasí opět „promluví“ prach ze Sahary

Nad Česko se opět dostal prach ze Sahary. Prach ze Sahary nebo severního pobřeží Afriky se k nám dostává ve vyšších vrstvách atmosféry i několikrát do roka. Do Česka se může dostat i prach z Ukrajiny, např. 24. března 2007. Podle zahraničních studií se do střední Evropy dostane ročně až 60 tisíc tun prachu. Prach ze Sahary je obvykle žlutý nebo hnědý. 

V první polovině příštího týdne se budou prachové částice rozšiřovat nad Skandinávií a nad Velkou Británií. U nás je bude vymývat postupně déšť až od čtvrtka. Opět tak mohou „promluvit“ do předpovědí počasí. Oblačné ledové krystalky, pokud jsou na nich prachové částice, vyzařují v horní části více tepla, takže dochází k teplotním rozdílům a turbulenci, které vytváří zvlněné struktury na horní straně oblačnosti. 

Přijdou ledoví muži?

Poslední čtyři roky bylo květnové počasí v Česku teplotně podprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem a na srážky naopak bohaté. Přeruší letošní květen tuto řadu?

Dlouhodobý teplotní normál v ČR pro toto období je 13 °C, průměrný úhrn srážek je 69 mm (z let 1981–2010). Na ledové muže to z výhledu počasí nevypadá.

Výhled počasí na období 6.–10.

Polojasno až oblačno, místy déšť nebo přeháňky a bouřky. Ranní teploty 14 až 9 °C. Denní teploty 16 až 22 °C.

Výhled počasí na období 11.–20.

V první polovině období oblačno až polojasno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně částečné ubývání oblačnosti i srážek. Ranní teploty 11 až 5 °C, postupně 14 až 10 °C. Denní teploty 16 až 23 °C, na konci období až 25 °C.

Výhled počasí na období  21.–31.

Zpočátku období převážně polojasno, postupně přibývání oblačnosti, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 13 až 7 °C. Denní teploty 18 až 27 °C.

Fotogalerie
42 fotografií