• V souvislosti s výstrahou meteorologů před silným deštěm a rizikem povodní vyjížděli hasiči v Česku dnes do 18:00 k celkem 320 událostem.
  • Jednalo se především o čerpání vody ze zatopených sklepů, odklízení popadaných stromů a čištění ucpaných propustků a kanálů.
  • Výstraha meteorologů před silným deštěm platí pro západ Čech do dnešní půlnoci, varování před vzestupem hladin do nedělních 18:00.
  • V Plzeňském kraji evidovali hasiči do podvečera 76 případů tzv. technické pomoci souvisejících s počasím. Následoval Středočeský kraj se 40 případy, Jihočeský s 34 a Ústecký s 32 případy.

Déšť… a zase déšť. Víkendové počasí v Česku se bude nést ve velmi deštivém stylu. Na většině území Česka bude pršet skoro celou sobotu a neděli, místy se objeví i bouřky.

Sledujte počasí na radaru Blesku

K zatopeným sklepům vyráželi již hasiči v v Plzeňském kraji. Pořádně napilno pak měli středočeští hasiči na Kladensku.

"Výjezdů máme zvýšené množství, ale nejsou to vážné nebo ohrožující stavy," řekl dnes vpodvečer ČTK řídící důstojník krajských hasičů z Plzeňského kraje Tomáš Jarošík. Hasiči podle něj například čerpali laguny na silnicích, v několika případech čerpali vodu ze zaplaveného sklepa či garáže. "Voda ve sklepě byla například v Ejpovicích nebo v Rokycanech," popsal.

Ve středních Čechách zasahovali hasiči mimo jiné v kladenské části Tuchoraz, kde pomocí velkokapacitního čerpadla několik hodin odstraňovali lagunu vzniklou po přívalovém dešti. V některých místech byla voda hluboká až 1,5 metru.

Do Brandýsku vyjížděli stabilizovat narušenou obvodovou zeď garáže, pomocí výdřevy ji provizorně zajistili. V Hostivici u Prahy zasahovali u rozvodněného potoka, kam bylo nutné navézt pytle s pískem.

„Nejvíc práce měli kolegové ze Středočeského a Olomouckého kraje. Tam řešili desítky událostí. Jednalo se o zatopené sklepy a komunikace nebo spadlé podmáčené stromy. V dalších krajích byla situace klidnější. Vydatnější srážky meteorologové očekávají i během víkendu,“ potvrdil na Facebooku Hasičský záchranný sbor ČR.

V Olomouckém kraji zasahovali hasiči po bouřkách již v týdnu, opětovně se tam tvořily laguny na silnicích.

Stromy padaly i v Praze

K popadaným stromům vyjížděli i hasiči v Praze. „V ulici Žerotínova zasahujeme u pádu stromu na zaparkovaná auta. Událost se obešla bez zranění. Strom poškodil čtyři vozidla,“ uvedli v sobotu na sociální síti X.

Nejvíc deště na Šumavě

Vytrvalé deště zvedly hladiny řek v Plzeňském kraji, zejména na Šumavě a v Pošumaví. Podle meteorologů napršelo za posledních 24 hodin kolem Železné Rudy a Prášil na Klatovsku i kolem 70 mm srážek.

Ostružná v Kolinci a Křemelná ve Stodůlkách na Klatovsku mají od rána druhé povodňové stupně. Během dopoledne dosáhla druhého stupně také Otava v Sušici, na prvním stupni jsou také Otava v Rejštejně, Úhlava v Tajanově u Klatov a Úslava v Prádle na jižním Plzeňsku. Hladiny stále stoupají.

Kvůli stromu spadlému na trať u České Kubice na Domažlicku stála dočasně doprava na trati do Německa do obce Furth im Wald, řekl ČTK mluvčí drážních hasičů Martin Kavka. Před stromem bezpečně zastavil mezinárodní expres.

Hladiny řek a potoků dál stoupají

„V neděli a v pondělí se na celém území ČR budou vyskytovat bouřky, které mohou způsobit i výraznější vzestupy na již rozvodněných tocích,“ uvedla povodňová služba ČHMÚ.

Meteorologové v pátek varovali, že kvůli vydatným srážkám a nasycení půdy bude o víkendu prudce stoupat hladina Mže a Radbuzy na západě Čech až na třetí stupeň povodňové aktivity. Platí tam povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. Na tocích odvodňujících Šumavu očekávají meteorologové dosažení prvního povodňového stupně.

„Za posledních 24 hodin pršelo na celém území ČR, nejvíce na Šumavě a v Pošumaví. Na Železnorudsku a Prášilsku to bylo i kolem 70 mm srážek, na což reagují zejména toky odvodňující Šumavu a Pošumaví. Právě zde a lokálně v Krušných horách je zároveň půda v největší míře na maximálním nasycení,“ uvedli meteorologové na síti X.

Také v neděli bude zataženo až oblačno, chvílemi může být polojasno. Na většině území budou přeháňky či občasný déšť, hrozí i místy bouřky. Teploty se budou pohybovat mezi 19 a 23 stupni Celsia.

Ani v pondělí si od deště neodpočineme. Na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky, místy bouřky, od severozápadu pak bude oblačnost ubývat. Teploty mezi 18 a 22 stupni Celsia.

Ještě v úterý se místy objeví přeháňky, postupně se ovšem začne vyjasňovat – a také oteplovat. V druhé polovině příštího týdne se rtuti teploměrů dostanou až na 29 stupňů Celsia.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky a lijáky na jihu Čech: Voda zaplavila silnici v Českých Budějovicích HZS Jihočeského kraje

Fotogalerie
43 fotografií