• Bouřky mají jednu oběť, v Českém Těšíně zabil padající strom ženu Mluvčí hasičů dnes upřesnila, že strom zasáhl stan páru umístěný na volné ploše. „Muži se podařilo utéct, ženě bohužel nikoliv,“ uvedla mluvčí morsavskoslezských hasičů Kamila Langerová. 
  • Po bouřkách je bez proudu stále asi 4000 odběratelů. ČTK to před 14:00 řekl mluvčí ČEZ Vladislav Sobol. Ráno bylo bez dodávek elektřiny asi 11 000 odběratelů, hlavně na Ostravsku a pak v pásu pod Beskydami od Havířova přes Český Těšín až po Třinec a Jablunkov.
  • Kvůli bouřkám byla omezená silniční i železniční doprava v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Na silnice a tratě tam popadaly stromy, které způsobovaly problémy s dodávkami elektrického proudu.
  • „Lze očekávat nárazy větru kolem 75 km/h, kroupy okolo tří centimetrů a přívalové srážky,“ varovali meteorologové.

Při bouřce zabil padající strom ženu v Českém Těšíně. „Evidujeme jednu mrtvou osobu, bylo to po pádu stromu v České Těšíně,“ řekla ČTK mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Později upřesnila, že strom zasáhl stan páru umístěný na volné ploše. „Muži se podařilo utéct, ženě bohužel nikoliv,“ uvedla Langerová.

Zatopené sklepy, poškozené střechy

Hasiči v Moravskoslezském kraji především odstraňovali spadlé stromy, čerpali vodu ze zatopených sklepů nebo provizorně opravovali poškozené střechy domů.

Bouřky se podle Langerové vyskytly na území celého kraje. „Šlo to od Bruntálu, přes Opavu, Ostravu a dále směr Třinec,“ uvedla mluvčí. 

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Napilno měli i hasiči Správy železnic, popadané stromy omezily provoz vlaků v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

„Jednotka hasičů Správy železnic z Ostravy zasahuje u událostí vzniklých vlivem vydatného deště: větve a stromy zasahující do trati a zaplavená světla nádraží Ostrava Střed. Situaci zhoršoval výpadek napájení trakčního vedení ze strany ČEZ a nesjízdnost silničních komunikací,“ sdělil ČTK mluvčí hasičů Správy železnic (SŽ) Martin Kavka. Na síti X pak zveřejnil fotografii zaplavené silnice.

Až do konce týdne si v Česku neodpočineme od vysokých teplot. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. V pátek teploty vystoupají až k 33 °C.

 

Problémy hlavně na Ostravsku

Bouřka způsobila nejvíce problémů na Ostravsku. Z celkem 597 událostí, kterými se hasiči zabývali, jich 283 připadalo na okres Ostrava, naopak nejklidnější byla situace na Novojičínsku, kam hasiči vyjížděli v souvislosti s počasím ke čtyřem případům.

Kvůli bouřkám byla v regionu omezená silniční i železniční doprava, domácnosti se potýkaly s výpadkem proudu.

Ve čtvrtek večer na západě Čech očekával Český hydrometeorologický ústav přibývání další oblačnosti a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Výstraha před silnou bouřkou prozatím platí do páteční půlnoci. Meteorologové varovali i před supercelou a rizikem krup o velikosti 3 cm. 

Vysoké teploty a velmi silné bouřky budou v Česku i během víkendu. V sobotu rtuť teploměru mírně klesne na 25 °C, ve Slezsku na 28 °C.  Podobně tomu bude i v neděli, kdy by měla teplota vyskočit maximálně na 26 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Meteoroložka v Blesku: Pořádně se ohřejeme. Dorazí první vlna veder Bára Holá

Fotogalerie
46 fotografií