Pásmo bouřek, které ve večerních hodinách prošlo částí Olomouckého kraje, způsobilo řadu problémů. Hasiči v bouřkou zasažených částech kraje ve středu večer vyjížděli k 219 událostem. Odstraňovali především popadané stromy a plechy spadlé ze střech či odčerpávají vodu ze sklepů domů, sdělil mluvčí hasičů Radek Buryánek.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Komplikovaná situace byla v obci Velký Týnec, kde se opakovala po několika týdnech lokální záplava. Velký počet zásahů jsme registrovali v okolí Olomouce, Lipníka nad Bečvou, Hranic na Přerovsku a na Šumpersku,“ uvedl Buryánek. Pásmo bouřek prošlo postupně Přerovskem, oblastí Hranicka a Lipenska, poté směřovalo na Olomoucko, kde prudký déšť zasáhl Velký Týnec.

Kromě popadaných stromů zanechaly za sebou bouřky v Olomouckém kraji škody v podobě utržených plechů ze střech domů, uklízeli je hasiči například v Mrsklesích, ale i v Lazničkách na Přerovsku, kde silný vítr utrhl plechy ze střechy obecního úřadu. V Polomi na Přerovsku hasiči asistovali zdravotnické záchranné službě při transportu imobilního člověka z nemovitosti, kam zatekla voda.

Jak bude další dny

Obloha bude na konci školního roku a na počátku letních prázdnin polojasná až oblačná. Dnes by teploty tropickou třicítku přesáhnout neměly, od pátku do neděle budou stoupat k 32 nebo 33 stupňům Celsia. V neděli bude na západě chladněji, jen kolem 27 stupňů.

Bouřky, které mají být silné a velmi silné, dnes mohou být doprovázené přívalovými srážkami a menšími kroupami. „Ve čtvrtek (27. 6.) se již dopoledne začnou tvořit bouřky zpočátku na horách, odpoledne a večer pak i na ostatním území, s menší pravděpodobností na jižní Moravě. Bouřky budou lokální, nemusí se vyskytnout na každém místě výstrahy,“ napsal ČHMÚ.

„V pátek (28. 6.) odpoledne a večer se při přechodu studené fronty od západu vyskytnou i silné bouřky doprovázené zejména přívalovými srážkami ojediněle s úhrny přes 30 mm/1 h, v opakovaných bouřkách až 50 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami do 2 cm,“ uvedli také.

Oblačné počasí s přeháňkami meteorologové očekávají také v pondělí, maxima přes den ale klesnou na 21 až 25 stupňů Celsia. Podobné počasí by mohlo vytrvat také v dalších dnech příštího týdne.

Fotogalerie
33 fotografií